Premieră mondială: Un robot şi un astronaut au purtat o scurtă conversaţie în spaţiu

| 20 dec, 2013

Un mic robot umanoid şi un astronaut japonez au stat de vorbă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), o premieră mondială care aminteşte de o scenă similară din filmul '2001: O odisee spaţială', relatează AFP.

'Ai venit singur? E grozav!', i-a spus lui Kirobo astronautul Koichi Wakata, care s-a îmbarcat pe ISS în noiembrie, la trei luni după venirea robotului.

'Bineînţeles! Pentru că sunt un robot!', i-a răspuns androidul, străduindu-se să stea pe loc, în pofida imponderabilităţii.

'Cum a fost când a decolat racheta?'

'A fost emoţionant!'

Această discuţie de câteva minute, în care întrebările nu au fost pregătite din avans, a avut loc la 6 decembrie, în limba japoneză, precizează agenţia franceză de presă.

Dialogul a fost posibil graţie inteligenţei artificiale cu care este dotat Kirobo, un mic robot biped de 34 cm înălţime, care nu cântăreşte mai mult de un kilogram şi care este capabil să înveţe din experienţe.

'A fost complicat să-l programăm astfel încât să poată purta o discuţie în mod 'natural'', a explicat creatorul său, Tomotaka Takahashi, de la societatea Robo Garage, care a dezvoltat acest proiect japonez în colaborare cu Universitatea Tokyo, firma de publicitate Dentsu şi Toyota.

'Atunci când două persoane construiesc o relaţie, se realizează o acumulare de schimburi uneori nesemnificative', explică Takahashi. 

Dezvoltarea androidului se înscrie într-un proiect mai amplu, care studiază în ce măsură un robot poate ţine companie unei persoane care este izolată o perioadă lungă de timp.

Până acum, conversaţia dintre Kirobo şi Koichi Wakata s-a derulat cu mult mai bine decât cea dintre robotul Hal 9000 şi astronautul David Bowman, a căror relaţie constituie una din intrigile celebrei pelicule '2001: O odisee spaţială'.

Lansat în 1968, filmul realizat de Stanley Kubrick, spune, printre altele, povestea derivei paranoice a robotului însărcinat cu supravegherea unei expediţii spaţiale către Jupiter. Pentru a prelua controlul asupra misiunii, Bowman este nevoit să-l deconecteze pe Hal.

Atunci când astronautul l-a întrebat pe micul android dacă Moş Crăciun va face un tur şi prin spaţiu, Kirobo a răspuns plin de siguranţă: 'Moş Crăciun va veni în spaţiu'.

'Şi ce îi vei cere, Kirobo?'

'O rachetă de jucărie', a răspuns robotul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ