Premierul şi ministrul de Finanţe merg la Cotroceni să-i explice lui Iohannis bugetul pe 2017

| 14 feb, 09:31

Pentru a doua oară într-o lună, preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat azi la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul de Finanţe Viorel Ştefan pentru a dicuta de bugetul pe 2017. Întâlnirea are loc începând cu ora 11.00.

„Având în vedere că astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marţi, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni", se precizează în scrisoarea adresată de şeful statului.

Ulterior, întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost confirmată de Guvern, fiind trecută în agenda oficială a premierului Sorin Grindeanu.

 

Discuţiile au loc şi în contextul în care Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,6% din PIB în 2017 şi la 3,9% din PIB în 2018. „În anul 2017, deficitul bugetar general ar urma, conform proiecţiilor, să continue să se deterioreze, până la nivelul de 3,6% din PIB. Cota TVA a fost redusă cu încă un punct procentual începând din ianuarie 2017, iar accizele suplimentare la carburanţi şi un impozit special în domeniul construcţiilor au fost eliminate. Proiectul de buget pe anul 2017 adoptat de noul Guvern conţine o serie de alte reduceri fiscale (în special, eliminări de impozite pe veniturile din pensii), precum şi creşteri ale cheltuielilor de genul majorării semnificative a pensiilor şi a salariilor din sectorul de stat”, transmite Comisia Europeană în raportul dat publicităţii luni.

Deficitul guvernamental este aşteptat să crească la 3,9% din PIB în 2018, în contextul efectelor pe întregul an ale creşterilor pensiilor programate pentru iulie 2017, arată Comisia Europeană.

Totodată, Comisia Europeană estimează o creştere a economiei României cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018, în contextul în care Guvernul României a estimat o creştere de 5,2%.

Bugetul de stat pentru anul 2017 a fost adoptat, pe 7 februarie, după votul dat în şedinţa de plen a celor două Camere. Raportul de voturi a fost de 208 voturi "pentru" şi 105 "împotrivă". Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în discursul susţinut după vot, că bugetul se încadreză în ţinta de deficit de 3% şi că ar fi vrut ca acesta să fie adoptat mai devreme. Alături de buget, a fost votată şi legea asigurărilor sociale, cu 208 voturi "pentru" şi 107 "împotrivă".

Tag-uri: buget, Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ