Premiile Nobel: Trei cercetători au primit Nobelul pentru Chimie

| 09 oct, 2013

Premiul Nobel pentru Chimie, acordat de Academia regală suedeză, a fost decernat trioului Martin Karplus (SUA-Austria), Michael Levitt (SUA-MB) şi Arieh Warsherosl (SUA-Israel) pentru dezvoltarea unor modele multiscalare ale sistemelor chimice complexe.

Laureaţii sunt renumiţi în primul rând pentru că au creat metode de cercetare computerizată a interacţiunii dintre diferite substanţe, prezicând procesele chimice care urmau să aibă loc, ceea ce a permis crearea unor medicamente-prototip înainte de experimentele empirice, scrie Forbes.

Primul Premiu Nobel pentru Chimie a fost acordat în anul 1901 olandezului Jacobus Henricus van 't Hoff, fondator al stereochimiei, domeniu al chimiei care studiază structurile spațiale și repartizarea moleculelor și atomilor din diferitele elemente chimice.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru Chimie este Frederic Joliot, care avea 35 de ani când a primit distincţia, în 1935,iar cel mai vârstnic este John B. Fenn , care avea 85 de ani în 2002, când a fost recompensat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ