Olimpicii români au luat aur la Filosofie şi Chimie

| 19 mai, 2014

Elevii români au obţinut 5 medalii de aur, o medalie de argint, o medalie de bronz şi locul I pe echipe la cea de-a 48-a ediţie Olimpiadei Internaţionale de Chimie 'D. Mendeleev', desfăşurată în Federaţia Rusă, în perioada 11-17 mai, la Moscova.

Rezultatul este cel mai bun din istoria participărilor româneşti la această competiţie, în urma căruia România a ocupat primul loc pe echipe. România a surclasat ţara gazdă, Federaţia Rusă, care a obţinut doar 3 medalii de aur din cele 10 posibile.

'Cei cinci elevi medaliaţi cu aur sunt Andreea Maria Filip (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ştefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Naţional de Informatică 'Tudor Vianu' din Bucureşti),  Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Naţional 'Tudor Vladimirescu' din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional 'I.C. Brătianu' din Piteşti). Vlad-Mihai Mandric (clasa a XI-a/Colegiul Naţional 'Sfântul Sava' din Bucureşti) a obţinut medalia de argint, iar medalia de bronz a fost obţinută de Gabriel Dragoş Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional 'Petru Rareş' din Piatra Neamţ)', precizează comunicatul de presă.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie 'D. Mendeleev' au participat 105 elevi din 16 ţări. Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de  5 ore, dintre care două probe teoretice şi una practico-experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

Aur şi la Vilnius

Elevii români au obţinut o medalie de aur şi o menţiune la cea de-a XXII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie, desfăşurată în perioada 15-18 mai, la Vilnius. Medalia de aur a fost cucerită de Dan Cristian Vulpe, elev la Colegiul Naţional Silvania din Zalău (judeţul Sălaj), iar menţiunea a fost acordată lui Petru Cosmin Vraciu, elev la Colegiul Naţional Decebal din Deva.

Concursul din acest an, dedicat unui mare filosof al dialogului, Emmanuel Levinas, a reunit 90 de participanţi din 41 de state. Conform regulamentului competiţiei, ţara organizatoare poate înscrie în concurs un număr de 10 elevi, celelalte state având dreptul la doar doi concurenţi.

Competiţia a fost înfiinţată în 1993 la iniţiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia şi Ungaria şi este oficial recunoscută de UNESCO. România a participat la toate cele 21 de olimpiade de până acum, găzduind, la Braşov, ediţia din 1998, respectiv la Iaşi, ediţia din anul 2008.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ