Preşedintele Comisiei Europene l-a nominalizat pe britanicul Julian King comisar pentru securitate

| 02 aug, 12:52

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit marţi pe Julian King comisar pentru securitate însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, înlocuindu-l pe precedentul comisar britanic, Jonathan Hill, care a demisionat după votul în favoarea Brexit, relatează AFP şi Reuters.

"Preşedintele Juncker şi-a anunţat intenţia de a-i atribui portofoliul securităţii Uniunii lui Julian King", fostul ambasador britanic la Paris, se anunţă într-un comunicat. 

Julian King "va sprijini aplicarea programului european în materie de securitate adoptat de Comisia Europeană" în aprilie. Acest program pe cinci ani vizează lupta împotriva terorismului, crimei organizate şi criminalităţii informatice. 

"Acesta este un nou portofoliu care completează portofoliile existente", precizează comunicatul.

Juncker a informat-o pe primul ministru britanic Theresa May despre alegerea sa luni seara. 

King, care şi-a desfăşurat cea mai mare parte din carieră în Europa, este de la 1 februarie 2016 ambasador al Regatului Unit în Franţa, potrivit site-ului Foreign Office. 

El a mai fost director de cabinet al comisarilor britanici Peter Mandelson (Comerţ) şi Catherine Ashton (diplomaţie) în Comisia Europeană în 2008-2009. 

Precedentul comisar britanic, Jonathan Hill, a demisionat după votul în favoarea Brexit la sfârşitul lunii iunie. Portofoliul său (Stabilitate financiară, pieţe financiare şi Uniunea pieţelor de capitaluri) a fost preluat de comisarii leton Valdis Dombrovskis şi francez Pierre Moscovici. 

Dacă numirea sa va fi confirmată, King va lucra, potrivit comunicatului, "sub conducerea lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte, responsabil cu Îmbunătăţirea reglementării, a relaţiilor interinstituţionale, a statului de drept şi a cartei drepturilor fundamentale, iar "munca sa va veni în sprijinul celei a lui Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie". 

Numirea sa mai trebuie aprobată de Parlamentul European şi să primească avizul tuturor statelor membre ale UE. 

Marea Britanie a salutat marţi decizia executivului european. 'Salutăm decizia preşedintelui Comisiei Europene. Securitatea este un aspect vital pentru toate statele membre şi cooperarea de-a lungul UE poate contribui la o mai bună protecţie a noastră în faţa diverselor ameninţări cu care ne confruntăm', a subliniat într-o declaraţie de presă o purtătoare de cuvânt a premierului britanic Theresa May.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ