Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc: Condamnăm orice formă de violență sau de amenințare cu violența

| 01 dec, 23:07

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat marți, pentru AGERPRES, că organizația sa condamnă orice formă de violență sau de amenințare cu violența și uzează doar de mijloace pașnice pentru realizarea obiectivelor asumate, cum este autonomia.

'De mai bine de 11 ani CNS militează pentru autonomia ținutului secuiesc, dar exclusiv prin mijloace pașnice. Sunt ferm convins că pe calea dialogului și prin aprofundarea democrației din România ne putem atinge obiectivul. Condamnăm orice formă de violență sau amenințare cu violența (...) Sper că vom ajunge la obiectivul pe care ni l-am propus și va funcționa în România, ca în multe țări ale Uniunea Europeană, o autonomie în care își vor găsi locul toți locuitorii ținutului secuiesc, fără deosebire de naționalitate. Manifestările violente nu duc nicăieri și fiecare individ trebuie să suporte consecințele juridice ale faptelor sale, nu sunt pentru pedeapsa colectivă. Responsabilitatea este individuală, și la marș (marșul pentru autonomie din Târgu Mureș, din 2014, n.r.) și peste tot, fiecare trebuie să își asume responsabilitatea pentru ceea ce face', a spus Izsak Balazs.

Liderul CNS a reacționat astfel după anunțul reținerii liderului HVIM Târgu Secuiesc, Beke Istvan Attila, suspectat că intenționa să detoneze în public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localității Târgu Secuiesc, în timpul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Precizăm că în data de 10 martie 2014, în timpul unei manifestări de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureș, organizată de Asociația Siculitas, condusă de liderul CNS, Izsak Balazs, unii participanți, identificați ca aparținând HVIM din Harghita și Covasna, din care face parte și suspectul, s-au dedat la acte antisociale după ce au pornit într-un marș neautorizat prin oraș.

Pe parcursul deplasării către centrul orașului, unii reprezentanți ai Organizației 64 de Comitate s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon și au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Mureș a aplicat atunci amenzi în valoare totală de peste 36.000 lei pentru persoanele care s-au îmbrâncit cu jandarmii, au încercat să blocheze traficul rutier, au folosit petarde și arme albe în timp ce au pornit într-un marș neautorizat pe străzile orașului.

Pe lângă cele 11 amenzi contravenționale aplicate, IJJ Mureș a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș în trei cazuri de natură penală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ