Atentat dejucat la Târgu Secuiesc. Anchetatori: Beke Istvan Attila a avut COMPLICI

| 01 dec, 15:32

Procurorii DIICOT au reţinut la Târgu Secuiesc un individ care face parte dintr-o grupare extremistă, pe care îl acuză că punea la cale detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat în mijlocul mulţimii adunate să sărbătorească Ziua Unirii. Individul riscă o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 20 de ani de închisoare.

Update. Curtea de Apel București a decis marți arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

Potrivit România TV, anchetatorii au găsit un adevărat arsenal de materiale explozive la locuinţa acestuia. În plus, procurorii sunt convinşi că Beke Istvan Attila nu lucra singur şi avea complici.

UPDATE Cetățeanul român de etnie maghiară reținut, marți, de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc a fost adus la sediul DIICOT București, pentru a fi audiat.

 

UPDATE Perchezițiile efectuate de autoritățile judiciare în legătură cu acest caz au condus la descoperirea, într-un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna, a unor materiale pirotehnice și electronice care, asamblate, au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere, potrivit surselor Agerpres.

Au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere, au mai menționat sursele respective.

 

UPDATE Individul reţinut de DIICOT pentru plănuirea unui atentat de 1 decembrie se numeşte Beke Istvan Attila, cetăţean român de etnie maghiară, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

”Punea la cale un atentat terorist la Târgu-Secuiesc. Am avut cunoaștere încă din luna octombrie și am putut să dejucăm acest atentat, încât nimeni nu a fost în pericol. Acest dispozitiv urma să fie amplasat în timpul defilării în Târgu-Secuiesc, dar bărbatul nu a mai ajuns acolo. Teroristul făcea parte dintr-una din cele mai active organizații ce contestă tratatul de la Trianon și care militează pentru refacerea Ungariei Mari”, a declarat Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI la B1 TV.

"Există un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave dacă ar fi fost detonat, s-ar fi soldat cu victime, însă nu am detalii despre ce dispozitiv este vorba. Nu a ajuns să fie plantat acolo în mulțime. (...) A fost tot timpul în atenția noastră. Nu a fost pusă în pericol nicio secundă integritatea sau viața cetățenilor români", a spus Ovidiu Marincea, citat de alt post tv.

 

UPDATE Individul reţinut de DIICOT este acuzat de tentativă de acţiuni îndreptate împotriva ordinii constituţionale, respectiv faptele prevăzute de art. 412 alin. 2, raportate la art. 397 alin. 2 din Codul Penal, potrivit comunicatului DIICOT.

Art. 397 Cod Penal

Acţiuni împotriva ordinii constituţionale

(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Art. 412 Cod Penal

Sancţionarea tentativei

(1) Tentativa la infracţiunile prevăzute în prezentul titlu se pedepseşte.

(2) Se consideră tentativă şi producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum şi luarea de măsuri în vederea comiterii infracţiunilor prevăzute în art. 395-397, art. 401-403, art. 408 şi art. 399 raportat la infracţiunea de trădare prin ajutarea inamicului.

 

De asemenea, procurorii îl acuză de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în condiţiile legii împotriva terorismului, respectiv încălcarea art. 346 alin. 1 Cod penal săvârșită în condițiile art. 32 alin. 1 lit.”o” din Legea nr.535/2004.

Art. 346 Cod Penal

Nerespectarea regimului materiilor explozive

(1) Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operaţiuni privind circulaţia acestora, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

 

Art. 32 Legea nr.535/2004

(1) Constituie acte de terorism şi se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime, şi cu interzicerea unor drepturi săvârşirea uneia dintre următoarele fapte care, prin natura sau prin contextul săvârşirii lor, pot aduce atingere gravă unei ţări ori unei organizaţii internaţionale, atunci când sunt săvârşite în scopul de a intimida populaţia sau de a constrânge o autoritate publică sau o organizaţie internaţională să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abţină de la îndeplinirea unui anumit act ori pentru a destabiliza grav sau a distruge structurile politice fundamentale, constituţionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizaţii internaţionale:

o) nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, a regimului materialelor nucleare şi al altor materii radioactive, precum şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

 

UPDATE Gruparea Mișcarea de Tineret 64 de Comitate este cunoscută în România şi se află la originea mai multor incidente cu autorităţile române. În martie 2014, în apropiere de Ziua Naţională a Ungariei (15 martie), autorităţile române au refuzat accesul în România pentru membrii multor grupări separatiste maghiare, care voiau să participe la manifestările organizate la noi în ţară. Printre organizaţiile al căror acces a fost refuzat se numără şi Mișcarea de Tineret 64 de Comitate.

Mișcarea de Tineret 64 de Comitate a fost înfiinţată în 2001 în Ungaria şi militează, alături de alte grupări extremiste, pentru refacerea Ungariei Mari. Numele grupării face trimitere la împărţirea administrativ-teritorială a Ungariei pe timpul Imperiului austro-Ungar.

 

Gruparea din care face parte individul se numeşte ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” şi este o extensie a grupării HVIM Ungaria, anunţă DIICOT într-un comunicat. Scopul mişcării din România este de a destructura instituţiile statului în vederea reafacerii Ungariei Mari.

Individul reţinut de procurori îşi asumase misiunea de a procura materiale cu care să construiască un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în mijlocul mulţimii adunate la Târgu secuiesc de 1 Decembrie, pentru sărbătorirea Zilei Unirii.

Vă prezentăm comunicatul DIICOT:

La data de 01.12.2015 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului  B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 dec, 16:40
Nicolae Farcaş
Oportunitate!
Învață gratuit cum să câștigi bani pe net, muncind acasă! Parcurge un curs format din câteva lecții și alătură-te acestui proiect inteligent. Ai nevoie de un calculator cu conexiune la internet și cunoștințe minime de lucru cu fișiere pdf și word. Încrederea și perseverența pot să-ți aducă până la 300 de euro lunar. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ