Preşedintele solicită reexaminarea Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern

| 26 apr, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri cererea de reexaminare a Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene. Traian Băsescu precizează în document că numai Preşedintele României poate să mandateze Guvernul în domeniul politicii externe.

Traian Băsescu a trimis către preşedintele Camerei Deputaţilor cererea de reexaminare asupra  Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

În motivarea cererii, Băsescu atrage atenţia asupra faptului că actul normativ, în forma trimisă spre promulgare, păstrează soluţii legislative constatate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012.

Băsescu cere eliminarea din textul legii a mandatului propus de Guvern şi amendat de Parlament, având în vedere regulile impuse de jurisprudenţa Curţii Constituţionale prin care s-a statuat că numai preşedintele României poate să mandateze Executivul în domeniul politicii externe.

Şeful statului aminteşte că în privinţa dispoziţiilor Art. 18, în forma iniţială a legii supusă controlului de constituţionalitate, Curtea Constituţională a constatat că acestea aduc atingere prevederilor Art. 80 Alin. (1), coroborat cu Art. 91 şi Art. 148 Alin. (4) din Constituţie şi a reluat, în esenţă, argumentele principale pe care şi-a întemeiat Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012 asupra conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte.

"Astfel, Curtea a statuat, cu valoare de principiu, că: 'În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru'. Totodată, Curtea a reţinut că: 'potrivit Art. 80 Alin. (1) din Constituţie, Preşedintele României reprezintă statul român, ceea ce înseamnă că în planul politicii externe conduce şi angajează statul. Acest text constituţional îi permite să traseze liniile viitoare pe care statul le va urma în politica sa externă, practic să îi determine orientarea în planul relaţiilor externe, ţinând cont, desigur, de interesul naţional (...)'. În ceea ce priveşte Guvernul, în aceeaşi decizie se stipulează că 'rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze şi să îndeplinească obligaţiile la care România s-a angajat la nivel de stat' şi că 'acest rol este unul de execuţie, aşadar, unul derivat, şi nu originar, cum este cel al Preşedintelui României'', explică preşedintele.


Traian Băsescu punctează că în forma legii aflată la promulgare, la Art. 18, se stipulează cu privire la procesul de elaborare şi adoptare a mandatelor, însă sunt omise atribuţiile Preşedintelui României.


"Faţă de argumentele expuse, considerăm că Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene trebuie pusă în acord cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 701/2012, în ceea ce priveşte procesul de elaborare şi adoptare a mandatelor, precum şi în ceea ce priveşte actele emise de către Parlament, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de această lege", concluzionează preşedintele.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ