Preşedinţia a sesizat CNA privind mai multe emisiuni de la Antena 3

| 09 ian, 2014

Preşedinţia a sesizat CNA în legătură cu mai multe emisiuni difuzate de Antena 3 în noiembrie şi decembrie 2013, în care "au fost lansate acuzaţii defăimătoare" la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi în care au fost făcute "afirmaţii neadevărate" despre acesta, dar şi despre Palatul Cotroceni.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a vizionat, în şedinţa de joi, mai multe fragmente din emisiuni de la Antena 3, însă membrii CNA nu au luat o decizie şi nu a fost propusă încă o sancţiune în acest caz. Subiectul va fi reluat în următoarea şedinţă a CNA, care va avea loc luni, după cum a anunţat preşedintele CNA, Laura Georgescu.

CNA a monitorizat mai multe emisiuni de la Antena 3 după ce a primit o serie de sesizări cu privire la aceste programe, între care şi unele de la Administraţia Prezidenţială.

Astfel, Preşedinţia a sesizat CNA cu privire la emisiunea "Sinteza Zilei" difuzată de Antena 3 pe 4 decembrie, începând cu ora 21.30.

"În cadrul emisiunii menţionate au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul Traian Băsescu", se spune în sesizarea primită de CNA.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială a solicitat CNA să analizeze dacă emisiunea respectivă, în integralitatea ei, respectă "principiile unei informări corecte, precum şi legislaţia în vigoare".

Potrivit CNA, emisiunea "Sinteza zilei" din 4 decembrie a fost moderată de Mihai Gâdea. În emisiune au fost invitaţi Bogdan Teodorescu, Elena Cristian, Oana Stănciulescu şi Mugur Ciuvică, care au vorbit despre "afacerile familiei preşedintelui Traian Băsescu". Printre titlurile postate pe ecran s-au numărat: "Iubitul fiicei preşedintelui, afacere veroasă"; "Dovada fraudei de 10.000.000 de euro"; "Actele ce vor cutremura mafia retrocedărilor".

De asemenea, CNA a primit de la Administraţia Prezidenţială o sesizare cu privire la emisiunea "Esenţial" care a fost difuzată de Antena 3 pe 22 noiembrie, începând cu ora 15.00.

"În cadrul emisiunii menţionate, de la ora 16.18 a fost afişat titlul «Arendaşul lui Băsescu a furat statul»", se spune în sesizarea Administraţiei Prezidenţiale, care solicită totodată CNA să analizeze dacă această emisiune respectă principiile unei informări corecte, precum şi legislaţia în vigoare.

Totodată, Consiliul a primit de la Administraţia Prezidenţială o sesizare cu privire la ştirea intitulată "Palatul Cotroceni, plin de bacterii", difuzată de Antena 3 pe 15 noiembrie, la orele 10.05, 11.12, 12.32, 13.19.

Conform sesizării Preşedinţiei, în această ştire "s-a prezentat faptul că zidurile Palatului Cotroceni ar fi afectate de bacterii şi că, deşi s-au efectuat mai multe lucrări de mentenanţă, bacteria nu a putut fi distrusă".

"(...) menţionăm că purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea, l-a sunat vineri, 15 noiembrie a.c., în jurul orei 12.15, pe domnul Ionuţ Cristache, reporter al postului Antena 3 acreditat la Administraţia Prezidenţială şi autor al ştirii, pentru a-i preciza faptul că nu există niciun studiu de specialitate care să ateste prezenţa unor bacterii pe suprafaţa Palatului Cotroceni, poziţie care nu a fost prezentată în ştirile ulterioare. De asemenea, ştirea a fost continuată la ora 13.19 de o dezbatere cu titlul «Bacteria nu se dă dusă de la Cotroceni»", se mai spune în sesizarea Administraţiei Prezidenţiale.

Pe de altă parte, CNA a primit o sesizare şi de la o persoană fizică, în care se face referire la emisiunile "Sinteza zilei" şi "În gura presei" din 15 noiembrie, în care a fost analizat subiectul achiziţionării de către Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Băsescu, a unui teren în comuna Nana.

Potrivit reclamaţiei, Mircea Badea a spus referindu-se la preşedintele României că "nu e zdravăn la cap". De asemenea, Badea a mai spus: "Dacă va exista justiţie pe bune în România, el va trebui să facă foarte mulţi ani de pârnaie, probabil să moară în pârnaie".

Pe de altă parte, şi Narcisa Iorga, membru al CNA, a cerut preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu, aprobarea pentru monitorizarea a trei ediţii ale emisiunii "În gura presei", care este difuzată de Antena 3 în direct şi de Antena 1 în reluare.

Narcisa Iorga a făcut referire la ediţia din 2 decembrie a emisiunii "În gura presei", dând mai multe exemple de afirmaţii pe care Mircea Badea le-a făcut. Astfel, Mircea Badea a vorbit despre Robert Turcescu folosind expresia "formă de viaţă".

De asemenea, Narcisa Iorga a făcut referire la ediţia din 3 decembrie, dând ca exemple de afirmaţii făcute de Mircea Badea. Atunci, Mircea Badea a spus despre Traian Băsescu că este "cel mai odios securist". În aceeaşi emisiune, Mircea Badea a făcut comentarii despre mai mulţi jurnalişti, între care Grigore Cartianu, Andreea Pora, Mircea Marian.

La şedinţa CNA de joi au fost prezenţi Laura Georgescu, preşedintele CNA, Viorel Vasile Buda, vicepreşedinte, Florin Gabrea, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. La şedinţa CNA nu au fost prezenţi Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Lorand Turos.

Pe de altă parte, prezentă în şedinţa de joi a CNA, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 3, a spus că Antena 3 consideră nejustificate reclamaţiile Administraţiei Prezidenţiale.

Ea a mai spus că în emisiunile reclamate la CNA au fost prezentate "opinii cu privire la fapte, cu privire la informaţii care se află deja în spaţiul public".

"Chiar dacă realizatorii mai exagerează, nu este vorba despre un limbaj injurios (...) Realizatorii probabil sugerează anumite aspecte, însă fără să le exprime", a spus Mirela Bomboe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ