Prezenţa unei devize pe drapel, rediscutată la revizuirea Constituţiei

| 05 iun, 2013

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat că la discuţiile privind drapelul României se va repune în discuţie în şedinţa de mâine a acestui for şi prezenţa unei devize.

"Se va repune în discuţie, pentru că nu s-a argumentat complet şi propunerea unei devize, deviza Nihil Sine Deo, deviză tradiţională a Casei regale şi a statului român. Există numeroase exemple în acest sens, dar aceasta este o discuţie care se va relua mâine", a spus Antonescu.

"Nihil sine Deo", ("Nimic fără Dumnezeu", în limba latină) este un dicton folosit ca motto de către familia regală de origine germană Hohenzollern-Sigmaringen. Această formulă a fost utilizată ca motto în Regatul României sub conducerea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen (1878 - 1947). Motto-ul este afişat în încăperile din Castelul Peleş şi în însemnele Casei Regale.

Referitor la prezenţa stemei pe drapel, preşedintele Senatului a arătat că a votat o astfel de propunere în cadrul şedinţei comisiei întrucât i se pare "mai complet ca element de identitate" ca pe drapelul unei ţări să figureze un astfel de însemn.

"Au fost mai multe propuneri privitoare la stemă, la stema actuală a României, care să fie imprimată pe drapel, a existat şi un amendament al domnului senator Victor Ciorbea care propunea introducerea pe drapel a stemei regale a României, situaţie care nu ar fi fost fără precedent pentru că există ţări europene care sunt republici din UE exemplul Ungariei sau din afara UE exemplul Rusiei, dar care au vechea stemă regală respectiv imperială în cazul Rusiei dintr-o anumită epocă. Eu am votat pentru din motivul că mi se pare mai complet ca element de identitate ca pe drapelul unei ţări să figureze şi stema. Sigur, există ţări care nu au stemă pe steag, există ţări care au", a mai spus Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ