Pricopie: Manualele şcolare nu se schimbă peste noapte. Acum achiziţionăm pentru clasele întâi şi a II-a

| 01 mar, 2014

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că ministerul va începe procedura de achiziţie pentru manuale aferente claselor întâi şi a II-a, celelalte urmând să fie declanşate după ce se anunţă planurile cadru şi programele de studio.

Remus Pricopie a fost întrebat, la Bistriţa, când vor fi schimbate manualele şcolare vechi, întrucât acestea nu ar mai fi conforme programei, ministrul Educaţiei spunând că procedurile permit, în prezent, doar achiziţionarea celor pentru clasele întâi şi a II-a, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Înainte de a vorbi de manuale, trebuie să vorbeşti de cicluri de studii, de planuri-cadru care înseamnă disciplinele şi numărul de ore alocate pentru fiecare an de studiu şi de ciclu şi apoi programele. Noi am clarificat prin Ordonanţa de Urgenţă din decembrie 2013 că rămâne clasa a IX-a primul an de studii în învăţământul liceal. Programele trebuie să fie anunţate, aşa cum am stabilit anul trecut, înainte cu 6-9 luni înainte de declanşarea unei proceduri de achiziţie de manuale. Singurele proceduri pe care le vom declanşa acum sunt cele pentru manuale de clasa întâi şi a II-a, celelalte urmând să fie declanşate după ce se anunţă planurile cadru şi programele de studio", a declarat Remus Pricopie corespondentului MEDIAFAX.

Ministrul a spus că problema i-a fost ridicată şi de către directorii de şcoli cu care s-a întâlnit într-o şedinţă la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

"Procesul de schimbare a manualelor este unul care durează patru-cinci ani. Am discutat şi la întâlnirea cu directorii, nu există nicio variantă în care să schimbi toate manualele peste noapte, fiindcă manualele se schimbă o dată cu primul an al ciclului, adică clasa întâi, a V-a, a IX-a. În clasa a V-a nu puteam să demarăm (schimbarea manualelor - n.r.), pentru că nu ştiam dacă gimnaziul se termină la sfârşitul clasei a VIII-a sau a IX-a", a explicat el.

Pricopie a reamintit că Legea Educaţiei nr. 1 din 2011 a introdus o schimbare, şi anume, aceea că ultimul an de studii din ciclul gimnazial devenea clasa a IX-a şi se reducea durata studiilor liceale de la patru ani la trei ani.

"Aceasta era o măsură, din punctul meu de vedere şi a multor colegi din sistem, nu doar din minister, greşită, aşa că am revenit asupra acestui lucru, l-am corectat, acum avem tot cadrul legislativ pentru a merge mai departe", a declarat Pricopie.

Ministrul Educaţiei s-a întâlnit, sâmbătă, la Bistriţa, cu directorii de şcoli din judeţ, iar vineri seară a avut o întâlnire cu mediul de afaceri. El se află într-o vizită de două zile în judeţ alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ