Revoluţie în învăţământ – Ce prevede Codul etic propus de ministerul Educaţiei

| 11 mar, 2014

Profesorii nu vor mai putea face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea în schimbul unor "avantaje materiale sau financiare" şi de asemenea nu vor mai putea preda în clasele din care fac parte rude până la gradul al treilea.

La sfârşitul anului trecut, în mass-media a fost prezentat pe larg un scandal legat de pretenţiile unei învăţătoare de la Şcoala 10 din Bucureşti, ea cerându-le părinţilor bani pentru cadourile de Crăciun destinate atât ei cât şi conducerii şcolii. Situaţia în sine nu reprezintă o ştire nouă, din moment ce sistemul românesc de învăţământ, deşi teoretic gratuit, implică o serie de costuri suplimentare pentru părinţi, nu doar în ceea ce priveşte achiziţia de rechizite pentru copiii lor.

În final, învăţătoarea în cauză a fost concediată, dar scandalul de la şcoala bucureşteană a mai avut de asemenea şi un alt efect, el scoţând la lumină un proiect mai vechi al Ministerului Educaţiei, a cărui elaborare a început în urmă cu mai mulţi ani. Astfel, zilele acestea, reprezentanţii ministerului au început să prezinte publicului propunerea lor în legătură cu un Cod etic destinat cadrelor preuniversitare, Cod gândit să prevină repetarea situaţiei de la Şcoala 10.

O altă direcţie importantă pe care cei de la minister au avut-o în vedere în elaborarea Codului etic este şi cea a eliminării favoritismului în procesul de evaluare la clasă. Astfel, profesorii nu vor mai putea face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea în schimbul unor "avantaje materiale sau financiare" şi de asemenea nu vor mai putea preda în clasele din care fac parte rude până la gradul al treilea. Interzicerea meditaţiilor este de asemenea importantă deoarece prin ea se doreşte eliminarea practicilor prin care anumiţi profesori nu îşi mai dădeau interesul la clasă tocmai pentru a-i atrage pe elevi la meditaţii. În plus, Codul conţine mai multe elemente legate de normele de comportament pe care profesorii trebuie să le aibă în raport cu elevii, dar şi obligaţiile acestora din urmă.

De asemenea, în discuţia despre implementarea noul Cod trebuie să ne referim şi la o declaraţie făcută marţi de Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie. El a a afirmat că la nivelul Ministerului există o propunere de modificare a Legii educaţiei în sensul includerii viitorului Cod în acest act normativ. Deşi nu a fost încă prezentat publicului, noua lege a Educaţiei ar face ca prevederile din Codul etic să devină obligatorii din punct de vedere juridic, nerespectarea prevederilor acestuia putând duce la sancţionarea elevilor sau a cadrelor didactice. Chiar dacă poate părea dură, o astfel de decizie ar putea duce la eliminarea anumitor practici ce nu au de-a face cu un sistem educaţional modern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ