Un ministru tânăr care respectă calitatea şi experienţă

| 26 mai, 2014

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, consideră că profesorii universitari nu ar trebui să fie pensionaţi pentru o limită de vârstă. În opinia sa, profesorii care au atins un nivel înalt de dezvoltare profesională şi intelectuală, ar trebui să predea în continuare, indiferent de vârstă.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei vizite pe care Remus Pricopie a efectuat-o în acest weekend la Arad, acolo unde ministrul Educaţiei s-a întâlnit cu studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”, respectiv Universitatea “Aurel Vlaicu”. Ulterior, ministrul a avut o întâlnire cu directorii liceelor din municipiul şi judeţul Arad.

Ministrul Pricopie consideră greşită ideea conform căreia am avea prea multe universităţi şi prea mulţi profesori, în condiţiile în care în România, numărul de elevi care se îndreaptă spre învăţământul superior este la jumătate faţă de media Uniunii Europene.

“Noi mergem pe ideea că avem prea multe universităţi, prea mulţi profesori. Nu este adevărat! Numărul de elevi care merg spre învăţământul superior este la jumătate faţă de cât este în acest moment, la nivelul Uniunii Europene, ca obiectiv pentru anul 2020. Prin urmare, orice profesor universitar serios, care poate să predea mai departe, trebuie să aibă această posibilitate”, a declarat ministrul Pricopie.

În acest context, ministrul a dat ca exemplu Statele Unite, acolo unde nu există vârsta de pensionare pentru profesorii universitari. Totodată, în Marea Britanie se doreşte eliminarea vârstei de pensionare pentru profesorii universitari, iar alte doua ţări importante, Franţa şi Germania, au în vedere creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 70 de ani.

Poziţia ministrului Pricopie este cu atât mai mult de apreciat, cu cât vorbim de un ministru tânăr, dar în acelasi timp vorbim şi de un profesor tânăr. Pentru că puţină lume cunoaşte faptul că ministrul Pricopie este fostul rector al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), funcţie pe care a dobândit-o la vârsta de 42 de ani. Anterior, Remus Pricopie a îndeplinit şi funcţia de decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA. Or, în această situaţie, observăm respectul unui profesor tânăr faţă de colegii de breaslă cu mai multă experienţă.

Atitudinea ministrului Pricopie este radical diferită faţă de ceea ce am văzut în timpul guvernării PDL, atunci când şcoli şi spitale au fost închise, iar un număr consistent de profesori au fost brutal pensionaţi.

“După părerea mea a fost o mare greşeală să scoatem la pensie profesorii, în 2011, cu ocazia adoptării Legii 1 (Legea Educaţiei Naţionale - n.r.) - au fost pensionate într-o singură zi 1.400 de persoane, această cifră nu a fost făcută publică de minister niciodată, dar v-o spun eu -, la mijlocul anului universitar 2010-2011, pentru simplul fapt că împliniseră 65 de ani la momentul când legea a intrat în vigoare. Această modificare a vârstei de pensionare intenţionăm să o facem cât de curând posibil”, a precizat ministrul Remus Pricopie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ