Remus Pricopie îi linişteşte pe liceeni: Un bacalaureat nu este o olimpiadă

| 01 mai, 2014

Elevii în cer Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, ca subiectele la BAC-ul din acest an să fie uşoare. Pricopie a răspuns că nu le va da elevilor la BAC subiecte de olimpiadă.

Remus Pricopie a mărturisit că pe contul său de Facebook elevii care dau anul acesta BAC-ul îi cer de foarte multe ori ca subiectele să fie uşoare. Trecând peste latura umoristică a situaţiei, BAC-ul din ultimii ani a cauzat multe emoţii elevii de liceu, care cu greu au reuşit să obţină note de trecere la probele date. Întrebarea care se impune este simplă. Trebuie scăzut nivelul de dificultate al subiectelor sau trebuire crescut nivelul de pregătire al elevilor.

Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, tinde spre a doua opţiune şi este foarte corect. Nivelul subiectelor de la BAC nu trebuie să fie unul foarte ridicat cum este la Olimpiade. Nivelul trebuie să reflecte capacitatea elevilor de a se adapta cerinţelor medii ale sistemului. Examenul maturităţii cum mai este numit Bacalaureatul trebuie să facă o fotografie a sistemului de învățământ preuniversitar şi în urma sa să se vadă clar care este potenţialul tinerilor din România. Potenţialul de a face o facultate, potenţialul de a continua cu o şcoală postliceală sau pur şi simplu capacitatea acestora de a se adapta cerinţelor standard, medii.

După cum şi ministrul Pricopie le-a răspuns elevilor, dificultatea subiectelor de anul acesta va fi ca şi cea de anul trecut: de nivel mediu plus. Examenul trebuie să arate nivelul de competenţe al elevilor fără matrapazlâcuri, fără şpăgi şi fără aranjamente între părinţi şi copii.

Despre faptul că subiectele din acest an au intrat deja în atenţia MEN, numai de bine. Niciodată nu este prea devreme să începi să te gândeşti la cel mai important examen din an. Totuşi trebuie menţionate că în acest an s-au întâmplat două lucruri foarte interesante pentru sistemul de învăţământ de la noi.

În primul rând pentru prima oară simulările la BAC s-au organizat la nivel naţional, pe subiecte unice, tocmai pentru a observa foarte clar unde trebuie să se lucreze încă din clasa a XI-a pentru a creşte nivelul de performanţă şi în consecinţă rata de promovabilitate.

În al doilea rând, anul acesta se organizează pentru prima oară evaluări naţionale pentru clasele a II-a, IV-a şi a VI-a din acelaşi motiv, pentru a observa din timp nivelul de pregătire până la nivel de şcoală. Radiografierea sistemului de învăţământ este foarte importantă, pornind de la clasele primare şi până la anii terminali de liceu.

Resursele din sistem trebuie să fie canalizate acolo unde este mai mare nevoie. De elevi olimpici nu ducem lipsă, dar de un învăţământ de masă care să crească nivelul şi rata de promovabilitate la BAC la peste 60% avem o mare nevoie.

Cu siguranţă nivelul de dificultate al subiectelor nu este o soluţie pentru a atinge acest obiectiv şi cu siguranţă mult mai mulţi copii români sunt capabili de a trece examenul de BAC decât l-au trecut în ultimii ani, singura problemă este să găsim unde sunt deficienţele în sistem şi să le corectăm din timp.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 mai, 2014
fan Ferenczy
"ucenicul" Dnei Andronescu ii linisteste pe copii..
nu invatati,doctoratele se iau si prin plagiat..
avem exemplu ,chiar la varf..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ