Primarul din Râmnicu Vâlcea intenţiona să ia din nou mită

| 30 apr, 2013

În motivarea deciziei de arestare preventivă a primarului din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, Tribunalul Bucureşti notează că edilul s-a folosit de funcţia sa pentru a obţine bani, că este un pericol pentru ordinea publică şi că intenţiona să ia din nou mită.

Instanţa a făcut publică, azi, motivarea deciziei prin care a hotărât ca primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Fâncu, să fie arestat preventiv pentru 29 de zile în dosarul în care este cercetat pentru că ar fi luat mită 50.000 de lei de la un arhitect căruia îi încredinţase un contract de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.

Judecătoarea Graţiela Constantin de la Tribunal Bucureşti arată, în motivarea deciziei, că declaraţiile denunţătorului şi ale martorilor din dosar, înregistrările ambientale şi planşele fotografice arată că sunt indicii temeinice că edilul a luat mită.

Mai mult, din probele adunate de anchetatori, ar reieşi că primarul intenţiona să ia din nou şpagă de la "acelaşi birou de arhitectură, cu prefigurarea aceluiaşi mod de operare", se menţionează în motivare.

Totodată, magistratul Graţiela Constantin subliniază, în documentul citat, că propunerile făcute de inculpat denunţătorului în ceea ce priveşte o lucrare viitoare de proiectare relevă hotărârea sa de implicare în continuare în fapte de corupţie şi demonstrează că acesta pregătea comiterea unei alte infracţiuni de luare de mită.

"Nu există vreo justificare legală ca un primar să solicite şi să primească un procent din banii pe care unitatea administrativă ce o administrează îi datorează unei firme private pentru lucrările ori serviciile realizate. În România, sunt de notorietate astfel de diligenţe ce pot fi denumite ca şi comision special pentru decidentul din administraţia publică, se plasează în zona corupţiei funcţionarilor care consideră că trebuie să obţină şi ei o parte din banii publici datoraţi entităţilor private", mai arată instanţa.

De asemenea, instanţa reţine în motivare că lăsarea în libertate a primarului prezintă un pericol pentru ordinea publică. Acesta ar fi comis fapta, spune magistratul, prin folosirea unor "metode de natură a împiedica descoperirea şi tragerea la răspundere pentru săvârşirea acesteia (prin folosirea unei persoane intermediare pentru a primi suma de 50.000 lei) deşi poziţia sa implica exercitarea cu demnitate a funcţiei pentru care a fost ales în scopul protejării valorilor sociale ocrotite de legea penală".

Mai mult, Tribunalul arată că primarul s-a folosit de funcţia sa pentru a crea împrejurările favorabile pretinderii unor sume de bani în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, promovând astfel un interes personal pentru a obţine în mod ilicit foloase patrimoniale, afectând imaginea instituţiei pe care o conducea în calitatea sa de funcţionar public, elemente ce, coroborate, conturează ideea că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă în mod cert, în contextul dat, un pericol concret pentru ordinea publică".

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reţinut, la 26 aprilie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce a fost prins în flagrant primind 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredinţase un contract de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.

Tribunalul Bucureşti a decis,atunci, arestarea preventivă a edilului, decizia putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei. În faţa instanţei, Frâncu a susţinut că este nevinovat, că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ