Primul parc ştiinţific şi tehnologic din România va fi înfiinţat la Cluj

| 25 iun, 2013

Primul parc ştiinţific şi tehnologic din România va fi înfiinţat printr-un proiect al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Potrivit Preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu,  în noul parc  denumit Tetapolis vor funcţiona laboratoare de cercetare şi incubatoare de afaceri. Valoare investiţiei se ridică la peste 50 de milioane de euro.

"CJ Cluj doreşte să dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom şi cu mediul universitar şi va înfiinţa un parc ştiinţific şi tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), reţeaua mondială de parcuri ştiinţifice şi zone de inovare. S-a ales Clujul având în vedere prezenţa universităţilor de aici, a experienţei acestora şi a unui mediu de afaceri dinamic. Urmează să încheiem un protocol în perioada următoare cu universităţile şi cu mediul economic. Acest parc va asigura o legătură între mediul de afaceri şi cel universitar", a menţionat Horea Uioreanu într-o conferinţă de presă.

La rândul său, directorul SC Tetarom SA, Viorel Găvrea, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că viitorul parc va fi înfiinţat pe un teren de circa 10 hectare.

'Parcul ştiinţific şi tehnologic Tetapolis face obiectul unei aplicaţii pe care o vom depune în vederea accesării de fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial, Axa 2. Suma maximă pe care o vom solicita pentru parc este 50 de milioane de euro şi aşteptăm redeschiderea POS. Vom construi clădiri în viitorul parc, vom construi laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, în parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, în parc se vor crea incubatoare de afaceri. Viitorul parc va fi înfiinţat pe un teren de circa 10 hectare care urmează să fie identificat la o distanţă de maximum 10 km de Cluj-Napoca. Sperăm ca până în 2015 să avem gata această infrastructură de afaceri', a menţionat Viorel Găvrea.

Directorul IASP, Luis Sanz, a afirmat că Tetapolis va fi primul parc ştiinţific şi tehnologic din România şi că va avea acces la reţeaua internaţională a parcurilor ştiinţifice şi tehnologice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ