Primul raport MCV pozitiv pentru România

| 21 iul, 2013

Raportul tehnic reprezentat de prezentarea de etapă a Comisiei Europene către grupul de lucru privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de pe lângă Consiliul Uniunii Europene este prima oară când România este apreciată cu adevărat pentru progresele pe care le-a înregistrat în domeniile statului de drept, reforma și responsabilizarea sistemului judiciar, eficiența procesului judiciar și combaterea corupției.

Numirile recente din sistemul judiciar, rezultatele obținute în combaterea corupției la nivel înalt, atenția acordată revizuirii Constituției și implicarea Comisiei de la Veneția în acest proces sunt toate aspecte care dovedesc că țara noastră și-a continuat angajamentele luate față de instituțiile europene în privința îndeplinirii obiectivelor din MCV și a întăririi relației de cooperare cu statele membre ale UE și cu Comisia Europeană.

Aprecierea primită din partea Comisiei Europene în privința progreselor înregistrate în cazul capitolelor din Mecanismul de Cooperare și Verificare – mai ales în privința consolidării independenței justiției - nu este singura veste bună pe care a primit-o România săptămâna aceasta.

Reprezentantii FMI au transmis recent că că prognozele de creștere pentru economia României, care au avut inițial valoarea de 1,6%, vor fi revizuite în sus, la 1,9% - însemnând o creștere importantă, de 0,3%. Principalul motiv pentru această diferență este avansul PIB-ului cu 2%, evidențiat de datele economice de pe trimestrul I.

De asemenea, specialiștii think tank-ului The Economist Intelligence Unic au lansat un raport care evidențiază faptul că România ar putea avea una dintre cele mai mari creșteri ale economiei dintre statele europene. Analiștii au prognozat că România ar putea înregistra un avans economic de 2,4% până la finalul anului 2013, iar rata de creștere s-ar putea mări și mai mult pentru perioada 2014-2017, ajungând până la o medie anuală de 4%.

Analizând aceste aspecte putem realiza că rezultatele bune privind procesul de aderare a României la spațul Schengen vor avea un impact semnificativ asupra economiei, mai ales datorită eficientizării mecanismului de exporturi. Chiar și în această perioadă, în care țara noastră deocamdată nu beneficiază de avantajele zonei Schengen, valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele cinci luni ale anului și respectiv cu 15,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, potențialul de export s-ar putea majora în continuare datorită creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene, iar o scădere graduală a inflației, ce ar putea începe de anul viitor, ar crește puterea de cumpărare a românilor și ar ajuta la eliminarea diferențelor față de statele europene.

Avansul din domeniul economic, integrat în contextul progreselor privind eforturile României de aderare la spațiul Schengen, reprezintă o „schimbare la față” a țării noastre pe plan internațional și mai multă încredere din partea statelor europene și a instituțiilor financiare mondiale. Astfel, vom putea observa o mai strânsă colaborare cu toți actorii influenți pe plan internațional, care va însemna că România urmează să aibă o mai mare influență în privința deciziilor europene importante.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ