Profitul Enel a scăzut cu 8,4% în primul semestru al anului

| 02 aug, 2013

Grupul italian Enel, cu activităţi şi pe piaţa din România, a obţinut în primul semestru din acest an un profit net de 1,680 miliarde de euro, în scădere cu 8,4% faţă de rezultatul aferent perioadei similare din 2012, potrivit unui comunicat al companiei.

Veniturile companiei au fost şi ele mai mici cu 1,3%, ajungând la 40,157 miliarde de euro, în timp ce EBITDA a fost de 8,293 milioane de euro, în scădere cu 0,3%.

"Declinul se datorează în mare veniturilor mai scăzute din vânzarea de energie electrică înregistrate în străinătate. Aceste venituri mai scăzute sunt în esenţă datorate scăderii cantităţilor vândute pe fondul declinului preţurilor medii de vânzare. Acest impact negativ a fost compensat parţial prin venituri mai mari din transportul de energie electrică şi vânzări de combustibili", se arată în comunicat.

La finele perioadei analizate, compania avea o datorie financiară netă de 44,515 miliarde de euro, în creştere cu 3,6% faţă de 31 decembrie 2012.

"Rezultatele solide afişate în prima jumătate a anului 2013 arată soliditatea acţiunilor manageriale implementate de Grupul Enel, precum şi competitivitatea şi flexibilitatea poziţionării noastre geografice şi tehnologice. Mai mult, aceste rezultate ne permit să confirmăm obiectivele de sfârşit de an anunţate investitorilor în ciuda continuării crizei financiare pe pieţele mature şi nesiguranţei cadrului de reglementare spaniol", a declarat Fulvio Conti, directorul general al Enel, citat în comunicat.

Cantitatea de energie electrică vândută de grupul Enel a fost de 146,4 TWh, în scădere cu 10,1 TWh (-6,5%) comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pe piaţa italiană (-4,2 TWh), spaniolă (-3,9 TWh) şi franceză (-2,6 TWh).

Volumul de gaze vândut către consumatorii finali a fost de 4,9 miliarde de metri cubi, în scădere cu 0,1 miliarde de metri cubi (-2,0%) comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2012.

Energia electrică netă generată de grupul Enel în prima jumătate a anului 2013 a totalizat 138,2 TWh (-6,8% comparativ cu 148,3 TWh generată în primele şase luni ale lui 2012), din care 36,0 TWh în Italia şi 102,2 TWh în străinătate.

Grupul Enel este prezent şi pe piaţa din România, unde deţine fostele filiale de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. De asemenea, Enel Green Power operează în România proiecte eoliene de 498 de MW şi fotovoltaice de 19,2 MW.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ