Prognoza guvernului: creşte PIB, dar aderarea la Euro se amână

| 18 apr, 2013

Deşi mai rea decât estimarea precedentă, prognoza Guvernului  pentru următorii trei ani indică o creştere a PIB-ului şi îmbunătăţiri în construcţii şi export.

În Programul de convergenţă 2013-2016 Guvernul indică o amânare a datei pentru aderarea la Zona Euro până în anul 2020, în loc de 2015 cum se preconiza anul trecut.

Deşi unul dintre criteriile de aderare care pun probleme este rata inflaţiei, aceasta urmează să scadă până la nivelul de 2,3% în anul 2016, cu o medie anuală de 2,5%.

"Reluarea procesului de reducere a inflaţiei va fi susţinută prin menţinerea conduitei ferme a politicii monetare, cât şi a celorlalte componente ale mix-ului de politici economice. Estimările au luat în calcul ani agricoli normali şi o volatilitate redusă pentru preţul internaţional al petrolului", se arată în documentul publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Creştere a PIB, revizuită în scădere

Este posibil un avans al Produsului Intern Brut, în medie, cu 2,7% anual. Motorul acestei evoluţii ar fi cererea internă, cu o medie anuală estimată la 3,1%.

Totuşi, creşterea PIB a fost revizuită în scădere, de la 3,1%, la 1,6% pentru 2013, şi de la 3,6% la 2,2% în 2014.

"Pentru perioada 2014-2016, deficitul structural este estimat sub 1% din PIB, România îndeplinind astfel obiectivul pe termen mediu (OTM) asumat", se arată în document.

Scenariul pe termen mediu se bazează pe îmbunătăţiri în special în ramurile industriale cu potenţial ridicat de export, precum şi în sectorul construcţiilor, care ar putea fructifica necesarul de infrastructură existent în toate domeniile.

Programul de convergenţă semnalează că, în această perioadă, creşterea economică va fi susţinută pe latura ofertei interne, în principal, de construcţii şi servicii, a căror valoare adăugată brută se va majora, în medie, anual cu 5,4% şi respectiv cu 2,5%.

Reveniri economice, în planul importurilor şi exporturilor

După ce, în anul 2012, atât exporturile cât şi importurile au cunoscut o uşoară scădere faţă de anul precedent, pentru 2013 se estimează o revenire a acestora, cu o creştere cu 3,7%, respectiv cu 5,4%. În aceste condiţii se vor majora atât deficitul comercial cât şi deficitul de cont curent.

Conform estimărilor pentru perioada 2014-2016, exporturile şi importurile de bunuri şi servicii vor înregistra ritmuri în creştere, în termeni reali, cu o medie anuală de 4,9%, respectiv 5,5%, exportul net având efect negativ asupra produsului intern brut, diminuându-i creşterea.

Reduceri în rata şomajului, dar în 2013 angajările stangează

Conform preconizărilor, rata şomajului se va reduce până la 6,6%, concomitent cu creşterea ratei de ocupare a populaţiei de 20-64 ani, până la 65%.

Compensaţia pe salariat se va majora, dar ponderea compensaţiei salariaţilor în valoarea adăugată brută se va reduce de la circa 41,9% în anul 2013 la 41,5% în anul 2016.

Cu toate acestea, în 2013, angajările rămân blocate, înregistrându-se o angajare la şapte plecări, conform unor date oficiale citate de presă.

Cheltuielile cu consumul privat se vor majora, în medie, cu ritmuri de 1,9%, în condiţiile creşterii veniturilor disponibile şi ale încrederii în climatul economic.

Cheltuielile cu consumul guvernamental, care include consumul individual şi colectiv al acestuia, vor înregistra ritmuri medii de circa 1,4%, care vor asigura reducerea ponderii lor în produsul intern brut şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor bugetare, se mai arată în document.

 

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ