BERD anticipează pentru România o creştere economică de 2,2% din PIB în 2014 şi 1,4% în acest an

| 10 mai, 2013

Economia României va creşte anul viitor cu 2,2% din PIB, după un avans de 1,4% în acest an, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, în special în privinţa exporturilor.

BERD a confirmat prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 1,4%.

Creşterea economică a României ar trebui să se consolideze în acest an datorită unei "reveniri modeste" a cererii interne şi a încrederii, consideră analiştii BERD.

Prognozele înaintate de Guvern, FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a României pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipează o evoluţie pozitivă de 2,2% din PIB, iar FMI o creştere de 2%.

Economiştii BERD consideră că economiile din Europa de Sud-Est vor înregistra o creştere economică modestă în acest an, care va accelera în medie la 2,2% în 2014.

"Măsurile de reformă în această regiune au fost ezitante şi limitate de situaţia economică dificilă. Regiunea rămâne vulnerabilă la dificultăţile din zona euro, principala piaţă de export", se arată într-un raport publicat vineri de BERD.

Banca a revizuit în scădere puternică prognoza de creştere economică medie pentru ţările în care activează, de la 3,1% la 2,2% în acest an, pe fondul încetinirii activităţii economice din Rusia, în timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.

Deteriorarea situaţiei economice din ţări precum Polonia şi Turcia a contribuit de asemenea la revizuirea în sens negativ a mediei regionale, notează BERD.

Economistul-şef al BERD, Erik Berglof, a comentat şi dezbaterea "creştere versus austeritate" din Europa.

"Acest compromis nu este principala problemă în regiunea noastră. Responsabilitatea fiscală este desigur importantă, însă majoritatea ţărilor unde activăm au înregistart deja progrese importante în această privinţă în timpul crizei. Ceea ce este urgent este progresul în ceea ce priveşte reformele structurale", a explicat oficialul BERD.

Banca estimează că economia Poloniei va creşte cu 1,2% în acest an, respectiv cu 2% în 2014.

Pentru Ungaria, banca anticipează o contracţie de 0,8% din PIB pentru 2013, urmată de o creştere de 0,9% anul viitor.

În Bulgaria, economia se va extinde cu 1% în acest an, rată care ar trebui să accelereze la 2,5% în 2014, se mai spune în raport.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ