Şomajul din zona euro a atins un nou nivel record

| 30 apr, 2013

Rata şomajului din zona euro a atins în martie un nou nivel record, de 12,1%, faţă de 12% în februarie, evoluţie care pune presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte noi măsuri de sprijinire a economiei , potrivit Bloomberg.

Creşterea puternică a numărului de persoane care nu găsesc loc de muncă nu poate fi ignorată, deoarece este cea mai amplă fragmentare care are loc în Europa. Este chiar mai grav în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

În zona euro, numărul şomerilor a atins în martie 19,1 milioane de persoane, în timp ce în UE totalul se situează la 26,52 milioane de persoane, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, biroul de statistică al UE.

Cele mai scăzute rate de şomaj sunt înregistrate în Austria, cu 4,7%, şi Germania, cu 5,4%, iar maximul în Grecia, cu 27,2% (date din ianuarie).

Şomajul în rândul tinerilor se situa în martie la 24% în zona euro şi uşor sub acest nivel pe ansamblul celor 27 de state ale Uniunii Europene.

Analişti consultaţi de Bloomberg anticipează că BCE va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric de 0,5%.

La 19 aprilie, Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că banca va tăia dobânda doar dacă datele economice se înrăutăţesc. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat în aceeaşi zi că situaţia economică a zonei euro nu s-a îmbunătăţit de la reuniunea consiliului de politică monetară desfăşurată la începutul lunii aprilie.

Economia zonei euro s-a contractat în ultimele cinci trimestre, iar analiştii estimează o scădere de 0,1% pentru primele trei luni ale acestui an, urâmând ca în continuare PIB să revină pe creştere.

Comisia Europeană estimează o contracţie de 0,3% pentru acest an.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ