România, deficit sub 3% din PIB. S-ar putea abroga deficitul excesiv

| 22 apr, 2013

România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, îndeplinind condițiile pentru ieșirea țãrii din procedura de deficit bugetar excesiv.

Datele prezentate de Eurostat se bazeazã pe primele cifre raportate în acest an de statele membre pentru anii 2009-2012, în scopul aplicãrii procedurii de deficit excesiv."Eurostat nu are rezerve asupra datelor raportate de statele membre", se aratã într-un comunicat al biroului de statisticã.

Ministerul Finanțelor Publice anunța, la începutul anului, cã autoritãțile române vor anunța Comisia Europeanã pânã la 1 aprilie cã deficitul calculat al României a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, dacã valorile preliminare ale execuției bugetare urmau sã se confirme.

Comisia Europeanã va analiza posibilitatea ca România sã aibã o tendințã clarã pe termen mediu de a menține deficitul sub limita de 3% din PIB, dupã care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv în România.

În lunile mai-iunie s-ar putea adopta decizia finalã de abrogare a deficitului excesiv.

Decizia Ecofin privind existența deficitului excesiv în cazul României a fost adoptatã în iulie 2009. Ea a fost determinatã de faptul cã România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB.

În consecințã, România a trebuit sã adopte mãsuri severe de scãdere a deficitului în domeniul salarizãrii în sistemul public, schimbãri în sistemul de pensii, precum și alte mãsuri menite sã reducã dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern.

La sfârșitul anului trecut, 20 din cele 27 de țãri membre ale UE se aflau în procedura de deficit excesiv, cu excepția Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului și Suediei.

Potrivit procedurii de deficit excesiv, defcitul bugetar este calculat ca împrumuturile nete ale întregului sector guvernamental - autoritãți centrale, locale și fonduri de asigurãri sociale.

Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, ușor peste ținta stabilitã cu Fondul Monetar Internațional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ