Preşedintele BERD: ţărille din regiune să continue reducerea deficitului

| 29 apr, 2013

Guvernele din Europa Centrală şi de Est ar trebui să continue cu planurile lor de reducere a deficitelor bugetare, dar în acelaşi timp să menţină chletuielile pentru infrastructură, consideră preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.

Într-un interviu pentru Wall Street Journal, Chakrabarti s-a arătat  îngrijorat că reducerea costurilor cu împrumuturile ar putea să încurajeze unele guverne să evite măsurile radicale necesare pentru a stimula creşterea economică. Comentariile preşedintelui BERD vin în contextul în care un număr din ce în ce mai mare de lideri europeni abandonează programele de austeritate care au dominat politica fiscală europeană în ultimii ani, concentrându-se, în schimb, pe măsurile de promovare a creşterii economice.

"Planurile de consolidare fiscală sunt în continuare un subiect de care trebuie să fim interesaţi", a declarat Suma Chakrabarti.

Economiile în care BERD investeşte sunt economii mici care vând majoritatea exporturilor lor către zona euro. În prezent, însă economia zonei euro trece prin cea de a doua recesiune de la criza financiară din 2007/2008, iar mulţi responsabili au ajuns la concluzia că programele de austeritate au devenit contraproductive pentru că impactul lor negativ asupra creşterii economice este mult mai mare decât se anticipa.

Suma Chakrabarti consideră, însă, că, în dezbaterile recente, conflictul dintre austeritate şi creştere economicăa fost supraevaluat şi că modul în care guvernele cheltuiesc bani este mai important decât cât de mult au redus cheltuielile. De asemenea, preşedintele BERD a atras atenţia guvernelor că costurile de creditare au scăzut numai pentru că investitorii cred că autorităţile intenţionează să reducă deficitele bugetare. 

Chakrabarti a subliniat că, deşi încrederea în economie a scăzut, factorii de decizie din ţările în care BERD investeşte nu ar trebui să adopte o atitudine pasivă, ci în schimb ar trebui să adopte măsuri radicale pentru a stimula creşterea economică. Preşedintele BERD a salutat măsurile adoptate de unele state est-europene în vederea reducerii dependenţei lor de exporturi şi de finanţarea din Europa Occidentală, îndreptându-se în schimb spre Orientul Mijlociu şi China.

BERD, deţinută de 63 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. Banca a finanţat în 2012 un număr record de proiecte şi estimează că a realizat un profit net de aproximativ un miliard de euro, comparativ cu un rezultat de 173 milioane euro în 2011.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ