Prognoza METEO pe 3 luni. Ce temperaturi ne aşteaptă în intervalul august-octombrie

| 25 iul, 2014

Meteorologii estimează, pentru următoarele trei luni, o vreme în general caldă, încadrată în limite climatologice normale, cu excepţia unor zone în care temperaturile vor fi peste mediile perioadei, iar cantităţile de precipitaţii se pot situa sub norme în cea mai mare parte a teritoriului, arată prognoza meteorologică, valabilă în intervalul august - octombrie, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.

Astfel, în august, regimul termic va avea valori normale în majoritatea regiunilor, cu excepţia vestului ţării, unde, local, valorile termice pot fi peste mediile perioadei. Temperaturile medii se vor situa între 15 şi 23 de grade Celsius, în Moldova, şi până la 23 de grade Celsius, în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Din punct de vedere pluviometric, nivelul cantităţilor lunare de precipitaţii vor înregistra, în general, o tendinţă de deficit, mai puţin în centrul şi nord, unde acesta poate fi normal. Astfel, în Dobrogea cantităţile de apă se vor încadra între 28 şi 40 de litri/mp, în timp în regiunea Munteniei, normele climatologice pentru precipitaţii vor ajunge la 95 l/mp.

La nivelul lunii septembrie, valorile termice pot fi peste norme în estul, sud-estul şi, local, în sudul şi vestul ţării, iar in rest normale. Cele mai mici valori termice medii, de 10 grade Celsius, se vor consemna în Moldova. Pe de altă parte, mediile cele mai ridicate se vor consemna în Oltenia, Muntenia şi Banat (18 grade Celsius), respectiv în Dobrogea (19 grade Celsius).

De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normal în centrul, nordul şi local în vestul ţării, iar in restul zonelor acestea vor prezenta, în general, o
tendinţă de deficit.

În decursul lunii octombrie 2014, meteorologii estimează valori termice peste mediile climatologice în sud-est şi, local, în regiunile sudice şi vestice, iar în restul teritoriului se vor încadra în normalul perioadei.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea valori normale în est, sud-est şi, local, în sud. În restul teritoriului se vor înregistra valori peste mediile climatologice.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. 

Potrivit specialiştilor, cu ajutorul acestui produs nu pot fi prognozate fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare, fiind estimată doar distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ