Cum va fi vremea in luna AUGUST

| 28 iul, 2014

Meteorologii estimează, pentru intervalul 28 iulie - 10 august, o vreme, în general, călduroasă, cu temperaturi ce pot atinge valori maxime medii de 34 de grade Celsius, în Muntenia.

Cu toate acestea, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) estimează și episoade de instabilitate, în special către sfârșitul lunii iulie, dar și în zile din prima săptămână a lunii august, când se vor semnala averse pe arii relativ restrânse, inclusiv la munte.

Conform meteorologilor, în zilele de 28, 29, 31 iulie și 1 august temperaturile maxime vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, în medie, în jurul valorii de 28 de grade. Restul intervalului va fi caracterizat de un regim termic călduros, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 29 și 32 de grade. Minimele termice se vor menține la valori relativ constante, în medie, între 17 și 19 grade Celsius. Fenomene de instabilitate atmosferică și averse, în general moderate cantitativ, se așteaptă în zilele de 28 iulie, dar și în jurul datelor de 31 iulie și 5 august. Ploi trecătoare nu sunt excluse nici în celelalte zile, în zonele mai înalte de relief.

În Crișana, în prima săptămână, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, cu excepția zilele de 30 iulie, 2 și 3 august când vor fi și temperaturi medii de 31-32 de grade Celsius. A doua săptămână va fi caracterizată de o vreme călduroasă, mai ales la câmpie, cu temperaturi maxime cuprinse, în medie, între 29 și 32 de grade. Temperaturile nocturne se vor situa în jurul valorii medii de 17-18 grade pe tot parcursul întregului interval. Ploi, în general slabe cantitativ, se vor semnala în zilele de 28, 29 și 31 iulie, dar și în perioada 5 — 7 august. În rest, probabilitatea de ploaie va fi destul de scăzută.

Potrivit prognozei ANM, temperaturile maxime se vor situa ușor peste valorile climatologice ale perioadei și vor fi cuprinse, în medie, între 28 și 30 de grade, iar în zilele de 3 și 4 august se vor apropia de 32 de grade Celsius. Minimele nocturne nu vor avea variații semnificative, menținându-se pe parcursul celor două săptămâni la valori medii de 15-16 grade. Probabilitatea de ploi, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicata în data de 28 iulie și în intervalul 5 — 10 august.

În Maramureș, regimul termic diurn va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit pe tot parcursul intervalului, cu temperaturi maxime cuprinse, în medie, între 29 și 32 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în zilele de 2, 3 și 4 august. Minimele nocturne vor fi constante în jurul valorilor de 16-17 grade. Averse slabe se vor semnala în special în zilele 28 și 29 iulie și în perioada 5 — 9 august.

Pentru Moldova, pe tot parcursul intervalului, vremea va fi călduroasă, cu precădere în zonele de câmpie și podiș. Temperaturile diurne vor crește ușor până în zilele de 3 și 4 august, când vor atinge valori medii de 33 de grade Celsius, după care vor scădea și se vor situa, în medie, în jurul a 30 de grade. Valorile termice nocturne se vor încadra în ecartul mediu de 16-18 grade. Probabilitatea de averse slabe va crește începând cu data de 5 august, insă ploile se vor semnala doar pe arii restrânse.

Regimul termic în zona Dobrogei, în următoarele două săptămâni, va fi unul călduros, cu maxime în creștere de la valori medii de 30 de grade, până la 34 de grade în jurul datei de 4 august, după care vor scădea ușor spre 32 de grade Celsius. De asemenea, regimul termic nocturn se va menține ridicat, cu medii ale temperaturilor minime de 20-21 de grade. Condiții pentru ploi slabe, trecătoare, vor fi doar în jurul datei de 5 august.

În Muntenia, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul perioadei de prognoză, mai ales în zonele de câmpie, cu temperaturi maxime cuprinse, în medie, între 30 și 34 de grade. Cele mai ridicate valori se așteaptă în intervalul 3-5 august, când și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Minimele termice se vor menține relativ constante la valori medii de 17-18 grade. Local, vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, în zilele de 28 și 29 iulie, și în jurul datei de 5 august.

Potrivit prognozei ANM, în zona Olteniei, temperaturile maxime vor crește de la valori medii de 25-26 de grade în zilele de 28 și 29 iulie, până la 28-30 de grade în perioada 30 iulie — 2 august și vor atinge chiar 32 de grade, în medie, în intervalul 3-5 august, când vremea va fi călduroasă în întreaga regiune. După data de 6 august, valorile medii diurne se vor situa în jurul valorii de 30 de grade. Temperaturile nocturne vor avea valori medii de 17-18 grade. În ziua de 28 iulie și în noaptea de 28 spre 29 iulie vor fi fenomene de instabilitate pe arii extinse și averse cu caracter torențial, în medie în jur de 30 de l/mp. Ploi moderate cantitativ mai pot cădea în jurul datei de 31 iulie, iar în restul intervalului doar trecător va mai ploua, în special în zonele înalte de relief.

La munte, valorile termice, atât cele diurne, cât si cele nocturne, vor fi constante pe tot parcursul intervalului și se vor situa în jurul unor valori medii de 20-22 de grade, respectiv 12-14 grade Celsius. Vor fi averse, în general slabe cantitativ, cu caracter local, mai ales în zilele de 28, 29 și 31 iulie și în perioada 4 — 10 august.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 28 iulie — 10 august 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ