Proiectul privind noile manuale, lansat în dezbatere publică

| 21 mai, 2013

Proiectul privind metodologia pentru noile manuale şi calendarul pentru schimbarea lor va fi lansat, mâine, în dezbatere publică şi ar putea fi aprobat la 1 iunie, spune ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Vom supune dezbaterii publice metodologia privind noile manunale, plus componenta digitală, şi calendarul pentru schimbarea acestora. Potrivit calendarului, schimbarea manunalelor este prevăzută să se încheie în 2017", a spus Remus Pricopie.

Astfel, din luna septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pagina de internet manuale.edu.ro vor exista manualele în format digital.

"Vom avea atât cărţi în format pdf, cât şi aplicaţii multimedia. Studiile au arătat că elevii învaţă mai rapid atunci când se folosesc instrumentele digitale. Atunci când copiii văd într-un film cum funcţionează sistemul solar, înţeleg mai uşor lecţia decât atunci când privesc o poză dintr-o carte", a explicat Pricopie, adăugând că şcoala nu poate rămâne ancorată în structuri vechi, rigide.

Luna trecută, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţa că vrea să introducă manuale noi în învăţământul preuniversitar, începând cu 2013-2014, ca urmare a realizării de noi programe şcolare, şi că bugetul pentru achiziţionarea cărţilor retipărite este de 20 de milioane de lei pentru anul şcolar următor.

MEN a declarat că a alocat, anual, bani pentru completarea stocului de manuale şcolare, bugetele destinate achiziţionării cărţilor retipărite fiind între 10.059.113 de lei şi 24.519.539 de lei în intervalul 2008-2013.

Referitor la manualele şcolare noi, Mministerul arăta că o primă etapă este demararea procesului de selecţie a proiectelor de manuale şcolare pentru clasa I.

Totodată, Ministerul urmăreşte ca proiectul de manual şcolar să fie realizat astfel încât utilizarea acestuia în procesul de predare-învăţare-evaluare să fie independentă de folosirea unor auxiliare curriculare.

Din 2006, ministerul nu a mai organizat nicio sesiune de evaluare a proiectelor de manuale şcolare sau licitaţii pentru cumpărarea manualelor şcolare noi.

În sistemul de învăţământ preuniversitar românesc figurează, în prezent, 1.491 de titluri de manuale şcolare, dintre care 293 pentru învăţământul primar, 386 pentru gimnaziu, 339 pentru ciclul inferior al liceului şi 473 pentru ciclul liceal superior.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ