Protestele anti-Roșia Montana, poligon de încercare pentru ruși?

| 10 sep, 2013

Luni seara protestarii, care în principiu ar fi trebuit să sărbătorească ultimele declarații la vârf despre trântirea proiectului exploatării de la Roșia Montană, au schimbat calimera.

Nici nu au sărbătorit, nici nu au plecat pe la casele lor, ci au făcut ceva ușor funcționăresc: au trecut la alt subiect, cel al gazelor de șist. Una și cu una fac două.

Zic că e ciudat pentru că, dincolo de cei care veniseră chitiți la distracție și socializare nocturnă și chiar n-aveau chef să plece acasă, s-a prefigurat existența în piață a unui alt fel de protestatar, cel cu agendă ascunsă. Subiectul gazelor de șist, prezentat voit ca făcând parte din aceeași categorie, ridică de fapt discuția la un cu totul alt nivel, unde să-mi fie permis să mă îndoiesc că are vreun hippster din piață ceva comentat.

Mă refer la subiectul spinos al independenței energetice a României, la dependența de gazul rusesc și de interesele Gazprom. În primul rând mi se pare ciudat, pur și simplu din punct de vedere ecologic, ca un eventual protest ecologic pe tema gazelor de șist să nu suporte amânare și să trebuiască legat de cel al Roșiei. În fond, vorbim de prospectare pe termen lung și de exploatare într-un viitor îndepărtat.

Din punct de vedere energetic, problema nu se pune acum în termeni ecologiști. România vrea să afle pur și simplu dacă are sau nu are un as energetic în mânecă. Când, cum și de către cine va fi exploatat în grija și răspunderea unor guverne viitoare. Simpla prospectare a gazelor de șist nu creează obligații contractuale legate de exploatarea acestora și nu implică riscuri ecologice! Și de atunci, vă veți întreba, de unde graba? Ce interese dictează să protestăm acum pentru exploatări care nu știm dacă vor avea loc, când vor avea loc și în ce mod vor fi realizate? Putem doar specula că adevăratele rațiuni și interese din spatele unor cercuri care au susținut protestul împotriva Roșiei Montane abia acum încep să iasă la iveală.

Acestea au văzut în protestele și îngrijorările legitime legate de exploatarea minieră un prilej ideal de a creea un precedent. Chiar dacă, după cum spuneam, între cele două proiecte există mize și diferențe notabile... Dacă Roșia Montană este trântită, la presiunea străzii, proiectul gazelor de șist poate fi trântit, mult mai ușor și din aceleași rațiuni.

Problema este, după cum spuneam, miza. Cine bate acum fierul cât e cald, legând Roșia de gazele de șist, vrea ca România să se așeze la masa negocierilor energetice legată la ochi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 sep, 2013
cantautor
"Ce interese dictează să protestăm acum pentru exploatări care nu știm dacă vor avea loc, când vor avea loc și în ce mod vor fi realizate? Putem doar specula că ...."
Da bine mai autorule, cand mai protestau cetatenii, acum un an -doi,de ce n-ai facut o astfel de analiza?
Vezi si Dta exemplificarea zicerii:semeni vant,culegi furtuna"...
Valabil:Rosia,gaze sist,regionalizare,maidanezi...
Cred ca totusi,memoria colectiva a unor romani,nu este asa scurta,cum spera patronii vostrii...
11 sep, 2013
Ferenczy Stefan
canciautor
Sper ca memoria colectivă a românilor să fie mai bună decât speră patronul tău, Băsescu.
11 sep, 2013
pentru Dl.Ferenczy
m-am prins ,destul de tarziu recunosc,ca sunteti un fel de tata pentru colegii mai tineri...
asa cum ,probabil CTP a fost pentru Dumneavoastra...
ei ar putea sa-si apere opiniile si singuri...
probabil ca nu au voie,nu intra in fisa postului...
nu sunt pentru persiflarea numelui postacului...
este prea usor de facut si n-are relevanta..
si daca este sa discutam de patroni,atat timp cat amandoi avem(dta chiar doi)care este problema?
salutari
10 sep, 2013
HELGA
Domnule Stefan Ionescu, bravo ptr. articol!
Statul roman trebuie sa-si revigoreze economia distrusa in cea mai mare parte dupa 1989, nu mai spunem de cine si de ce! NUMAI STATUL ROMAN, IN PROPORTIE DE 100% , TREBUIE SA-SI ASUME RASPUNDEREA, SI INCA REPEDE, PTR. REDESCHIDEREA MINELOR DE AUR DE LA GURA-BARZA-CRISCIOR, ROSIA MONTANA , SAU PROSPECTIUNILE PTR. GAZELE DE SIST... TOATE IN FOLOSUL ROMANILOR SI NUMAI A ROMANIEI! PRESA ROMANA TREBUIE SA IDENTIFICE , ASA CUM ATI FACUT DVS. AICI, ACELE FORTE STRAINE CARE VOR IMPIEDICAREA DEZVOLTARII SI INDEPENDENTEI DEPLINE A TARII NOASTRE, SA INFORMEZE , IN CAMPANII SUSTINUTE, PE TOTI ROMANII CARE SUNT INTERESELE LOR, ALE ROMANILOR, ALE ROMANIEI!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ