Protestul ca activitate turistică

| 09 sep, 2013

Săptămâna trecută au avut loc două proteste în Bucureşti. Unul care s-a întins pe mai multe seri, legat de Roşia Montana, în Piaţa Universităţii, iar celălalt pentru eutanasierea maidanezilor, în Piaţa Romană (ciudată alegerea organizatorilor; nu e de mirare că Primăria Capitalei nu le-a autorizat protestul, având în vedere că Piaţa Romană este de fapt o intersecţie intens circulată, şi nu prea e un spaţiu adecvat protestelor).

Interesant este că unele persoane, care au fost la protestul împotriva RMGC, au putut fi văzute şi în Piaţa Romană, militând pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari.

A apărut, aşadar, o nouă formă de petrecere a timpului liber: protestul. Să zicem că eşti tânăr, nu prea ai ce face acasă, nu trebuie să îţi faci griji că dimineaţa te duci la muncă, deoarece eşti o fire liberă, poet, iar părinţii continuă să îţi trimită bani, asta chiar dacă eşti la vârsta la care ar trebui să fii deja pe propriile picioare. Eşti hipster, cum ar zice Mugur Ciuvică. În opinia ta terasele din Centrul Vechi sunt un loc unde au început să se strângă numai cocalari şi piţipoance, iar de restul locurilor unde fraţii tăi hipsteri îşi petrec timpul te-ai cam plictisit. Cafenelele obscure unde te duceai de obicei au început să fie pline de lume necunoscută, aşa că ai nevoie de ceva nou. Cum ar fi să te duci la Unviersitate, să ţipi că protejezi un loc care habar nu ai unde ar veni pe harta României, şi eventual să te aşezi ca la picnic în mijlocul bulevardului Elisabeta? Nici nu trebuie să îţi faci griji unde îţi laşi bicicleta, că e aproape de metrou, iar jandarmii nu mai sunt violenţi cum erau pe vremea lui Emil Boc, deci nu trebuie să-ţi fie frică de dubă, sau că-ţi vor sparge iPad-ul cu două bastoane bine plasate pe spinare, lovindu-ţi gentuţa. În plus, poţi să-ţi dai check-in pe Facebook, de la protest, şi să te lauzi că lupţi pentru o cauză nobilă, ceva pentru mediu, dar n-ai idee exact ce. Cam asta e descrierea majorităţii protestatarilor care au fost zilele trecute la Universitate şi Romană. A nu se înţelege că am această opinie despre toţi protestatarii. Unii chiar au convingeri legitime şi cred în cauza pentru care sunt acolo. O parte, însă, sunt asemenea figuranţilor din producţiile tv: se mută din studio în studio şi aplaudă la comandă. Momentan cel mai probabil o fac gratis, dar ştiţi vorba aceea, dacă eşti bun la ceva, nu trebuie să o faci gratis, iar ONG-urile care luptă împotriva RMGC par a nu duce lipsa de finanţare.

România este o ţară turistică, dar specializată în turismul de nişă. Degeaba a dat Udrea o cârcă de bani pe brandul de ţară, dacă la noi cele mai frecvente activităţi sunt turismul electoral şi turismul de protest. Aşa cum sunt tot felul de ghiduri cu restaurante, baruri, cafenele şi cluburi, n-ar fi exclus ca lunar să apară şi un ghid intitulat „Unde mai protestăm azi”, să poată alege omul în cunoştinţă de cauză. Eventual să cuprindă şi informaţii despre obiectul protestului, detalii, nu cumva să te întrebe vreun reporter de ce eşti acolo şi tu să răspunzi „pentru că m-a chemat un prieten”. Aşa e când ai prea mult timp liber şi n-ai ce face...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 sep, 2013
info
protestul ca activitate
http://infoinsider.ro/2013/09/08/recviem-bucurestenii-se-pregatesc-sa-muste-cainii/
09 sep, 2013
cantautor
PROTEST TURISTIC........????

Ponta: Soluţia pentru Roşia Montană este respingerea proiectului. Şi cu asta, basta!


Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/ponta-solutia-pentru-rosia-montana-este-respingerea-proiectului-si-cu-asta-basta_97125.html#ixzz2eORe14GK

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ