Românii protestează pentru orice?

| 05 noi, 2013

Dincolo de frenezia protestelor ecologiste, pe cât de rapid adoptate la început, pe atât de prompt lăsate din brațe acum, românii se dovedesc capabili să improvizeze un protest din orice.

Să luăm nu mai departe de cele două proteste care se constituie în presiuni clare asupra Justiției. Audierea lui Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe, cei doi lideri acuzați că l-ar fi agresat pe ministrul Daniel Barbu și ar fi vandalizat mașina de serviciu a acestuia, a provocat o manifestație de protest în cadrul căreia susținătorii celor doi cereau practic abandonarea unei anchete penale aflată în curs, pe un caz de ultraj clar și cu prejudicii morale și materiale indiscutabil.

La rândul lor, susținătorii fostului șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, deveanul Traian Berbeceanu, și-au dat întâlnire pe o rețea de socializare și au manifestat pașnic în fața sediului DIICOT – Serviciul Teritorial Deva. Cele aproximativ 150 de persoane care și-au exprimat în acest fel susținerea față de comisarul șef Traian Berbeceanu, nu și-au pus problema câtuși de puțin că protestul reprezintă de fapt o ingerință blamabilă în mecanismul judiciar.

În București, aproximativ 500 de protestatari față de proiectul Roșia Montană au deviat un marș de protest ajungând de la Universitate la Palatul Cotroceni, unde au scandat lozinci antiprezidențiale. Protestul care a debutat ca unul ecologist, pe teme strict economice, a ajuns la cea dea 10-a duminică să lase proiectul minier de dragul unor cauze politice.

Mișcările sindicale, care au avut loc în aceste zile deopotrivă la București, par și acestea să aibă o legătură conjuncturală cu realitatea. Să luăm de pildă doleanța sindicaliștilor din Sănătate care cer demisia guvernului sub pretextul creșterilor salariale chiar în momentul în care guvernul Ponta se întâlnește cu FMI pentru a discuta tocmai tema spinoasă a indexării pensiilor și a majorărilor salariale. Tot în zona protestelor de dragul socializării, am putea aminti desigur și pichetarea făcută de sindicaliștii din învățământ care cer alocarea 6% din PIB, în condițiile în care coeficientul alocat în prezent este de aproximativ 5% și sare de procentul cerut de reprezentanții profesorilor dacă se iau în calcul și reabilitările și renovările care se efectuează în învățământ și cu fonduri europene.

În județul Covasna, UDMR și celelalte formațiuni ai etnicilor maghiari au manifestat în număr mare într-o cauză pe care chiar UDMR o declarase cu puțin timp în urmă ca fiind inactuală.

Toate aceste proteste au în comun preocuparea pentru subiecte care nu au legătură cu viața de zi cu zi a oamenilor. Participanții par să protesteze mai mult de dragul de a protesta. O altă caracteristică comună ar fi și slaba participare a majorității populației, precum și rapiditatea cu care aceste mișcări apar și dispar, de cele mai multe ori într-un mod complet imprevizibil.

Tag-uri: Proteste
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ