Aproximativ 4.000 de angajaţi din sănătate protestează în Capitală, din cauza contribuţiilor sociale

| 19 oct, 12:14

Aproximativ 4.000 de persoane, angajaţi în sistemul sanitar, protestează, joi, în centrul Capitalei, oamenii fiind nemulţumiţi de legea salarizării, susţinând că generează inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

 

Oamenii au început să se adune în Piaţa Geroge Enescu, din Bucureşti, încă de la ora 10.00. Ei îşi strigă nemulţumirile legate de contribuţiile sociale şi legea salarizării.

Protestatarii au venit cu pancarte pe care scrie: „Respect si demnitate pentru sănătate”, ”Dreptate pentru sănătate”. De asemenea, recuzita lor conţine şi steaguri cu sigla Sanitas, baloane, şepci şi vuvuzele.

„Vrem să ne susţinem revendicările. Nemulţumirile sunt eliminarea sporurilor, adică limitarea la 30% a sporurilor. Asta vrea guvernul. Mai vor să elimine şi tichetele de masă de la 1 ianuarie. Am venit din Alba. Suntem cam 50 de colegi. Intenţionăm să continuăm dacă nu se rezolvă. Nu se poate altfel. Dacă mai micşorează şi salariile de la 1 ianuarie, ce facem? Am 1.500 lei salariul, fără bonuri”, se plânge Ionela, prezentă la mitingul din Capitală.

Şi Alin a ieşit în stradă din cauza eliminării sporurilor: „Ne mai nemulţumesc şi inechităţile salariale care sunt. Ar trebui sa iasă toată lumea, pentru ca toţi suntem afectaţi de aşa-zisele promisiuni. Am venit din Hunedoara, suntem cam 50. Bineînţeles că vom continua să ieşim în stradă”.

„Sunt femeie de serviciu în spital”, îşi începe Florica poveste. „Salariul mi se pare foarte mic, de 1.400 lei. Lucrez de 30 de ani în sistem şi am doi copii pe care trebuie să îi trimit la şcoală şi nu au tată. Sunt atâtea femei care îşi cresc copiii singure. La chestiunile astea nimeni nu se gândeşte. Şi la cei de jos, că şi noi avem un rol şi ne luptăm cu tot felul de microbi în spitale. Nimănui nu îi pasă”, continuă femeia lista nemulţumirilor care făcut-o să vină la protest.

În jurul orei 12.00, protestatarii vor porni, în marş, de la Piaţa George Enescu către Piaţa Victoriei, pentru a-şi striga nemulţumirile şi în faţa Guvernului. Ei vor ajunge în faţa Palatului Victoria prin Gheorghe Magheru şi Piaţa Romană.

Principalele solicitări ale Federaţiei SANITAS din România sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru TOŢI angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Naţional Sanitas va decide asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială, precizează Federaţia.

Din cauza protestului, în Capitală sunt instituite şi restricţii.

Astfel, traficul va fi blocat, între 11.00 şi 14.00, pe Strada Ştirbei Vodă, între Calea Victoriei şi Strada Luterană, pe Calea Victoriei, între Bulevardul Dacia şi Strada C.A. Rosetti, pe Strada Benjamin Franklin, între Calea Victoriei şi Strada Nicolae Golescu şi pe Strada C.A. Rosetti, între Calea Victoriei şi Bulevardul Gheorghe Magheru.

Rutele alternative propuse de poliţişti sunt: Bulevardul Gheorghe Magheru – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii; Bulevardul Iancu de Hunedoara – Şoseaua Ştefan cel Mare – Bulevardul Dacia – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii; Strada Buzeşti – Strada Berzei – Strada Vasile Pârvan – Splaiul Independenţei - Piaţa Universităţii.

Tag-uri: miting
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ