Punctele tari ale României despre care nimeni nu vorbește

| 02 dec, 2013

Este de acum aproape o certitudine că România va termina anul 2013 cu o creștere economică mai mare chiar și decât cele mai optimiste așteptări, pe fondul unui an agricol excelent, al unui ritm extrem de ridicat al absorbției fondurilor europene și al unei majorări a producției industriale.

Potrivit datelor Eurostat, România a fost luna trecută pe locul al II-lea la nivelul UE în privința producției industriale. Și, cum evidența datelor statistice este dificil de negat, aceia care vor cu tot dinadinsul să găsească nod în paură guvernării conduse de Victor Ponta încearcă să contrapună acestor realități teoria că, în ciuda mersului pozitiv al economiei, românilor le-ar fi în realitate mai rău decât înainte de preluarea guvernării de către USL.

Este în mod evident o teză aberantă, din moment ce, în ceea ce privește puterea de cumpărare spre exemplu, doar pe primele nouă luni ale anului 2013 coșul de consum al românilor s-a ieftinit cu aproape 70 de lei. În același timp, în ultimul an și jumătate, au fost luate numeroase măsuri menite să crească nivelul de trai al populației: În acest sens merită să fie reamintite: reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, restituirea CAS către pensionari, majorarea salariului minim pe economie și a venitului minim garantat, creșterea cuantumului ajutoarelor pentru plata facturilor la întreținere în lunile de iarnă.

În același timp, chiar dacă a crescut valoarea alocărilor bugetare destinate protecției sociale și plății pensiilor și salariilor, cabinetul a făcut eforturi pentru a nu majora taxele și impozitele care afectează direct veniturile românilor. România a menținut impozitul pe venit la 16%, procent din prisma căruia țara noastră ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană, conform unui clasament întocmit de KPMG, după Bulgaria și Lituania.

O altă observație interesantă, în raport cu criticile la care făceam referire la începutul acestei analize, este aceea că ritmul din ce în ce ridicat de dezvoltare economică a generat un număr important de locuri de muncă. Ca urmare, România ocupa, la nivelul anului 2012, locul al treilea în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai mică rată a șomajului, 6,8%, și a continuat să se mențină în cea de-a doua parte a clasamentului și în 2013.

În plus, majoritatea locurilor de muncă disponibile sunt permanente, România având cea mai mică pondere a angajaților în regim temporar din Europa, cu o rată de doar 1,7%. Spre deosebire de polonezi care, în unu din patru cazuri, sunt angajați temporar, românii se bucură de o mult mai mare siguranță a locului de muncă.

Această situație este un rezultat al condițiilor propice pe care cabinetul Ponta le-a asigurat mediului economic. Politicile guvernamentale au pus accent pe predictibilitate și au încercat totodată să ofere facilități stimulative, inclusiv sub aspectul dezvoltării infrastructurii sau a accesului la tehnologia informației (spre exemplu, sub raportul vitezei de download, România ocupă locul al treilea în lume, după Hong Kong și Singapore, potrivit unui top realizat de compania Ookla). Ca urmare, companiile și-au putut face planuri de afaceri pe termen mediu și lung, putând astfel să opteze inclusiv pentru încheierea cu preponderență de contracte pe durată nedeterminată cu forța de muncă necesară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ