Raduly: Maghiarii vor autonomie teritorială şi culturală

| 25 mai, 2013

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a spus că maghiarii vor autonomie teritorială şi culturală. În acelaşi timp, premierul Victor Ponta a declarat că poate fi găsită o formulă pentru care să garanteze constituţional maghiarilor că sunt o parte legitimă a României.

"Problema modificării Constituţiei - din nou vreau să fac un apel la realismul dvs şi al nostru, al celor care suntem acum la conducerea ţării. Ştiţi foarte bine şi am curajul să o spun aici cât de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentară ideea schimbării articolului 1 din Constituţie. (...) Da, cred că la modificarea constituţională putem împreună să găsim acea formulă care să vă garanteze şi constituţional că sunteţi o parte a naţiunii, sunteţi o parte legitimă, egală a acestei ţări şi că aceasta este ţara voastră aşa cum este ţara tuturor românilor", a spus Ponta, în aplauzele celor prezenţi la Congresul UDMR.

Raduly: Maghiarii vor autonomie culturală şi teritorială

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a spus că maghiarii doresc autonomie culturală şi teritorială şi această cauză este cea mai importantă pentru ei.

Raduly a vorbit despre situaţia financiară grea a comunităţilor locale şi a punctat că "Bucureştiul trebuie să scape de mentalitatea de Dinu Păturică, iar funcţionarii să fie plătiţi".

Totodată, Raduly Robert a insistat că funcţionarii publici din zonă trebuie să vorbească limba maghiară şi a subliniat că a venit momentul ca România să soluţioneze situaţia secuimii şi să acorde autonomie maghiarilor.

"A venit momentul ca România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii, aşa încât să ne liniştim şi noi. (...) Trebuie să ne reîntoarcem la declaraţia de la Alba Iulia. Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie. În spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o soluţie de onoare. Noi vrem autonomie culturală şi autonomie teritorială. Nu sau autonomie teritorială, ci şi autonomie teritorială. Autonomie culturală pentru toţi maghiarii din Transilvania, autonomie teritorială pentru secuime", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Raduly Robert, în aplauzele delegaţilor prezenţi la congres.

Raduly Robert, cunoscut ca un lider cu opinii radicale, a adăugat că această cauză a autonomiei este importantă pentru oraşul Miercurea Ciuc şi pentru această regiune. "În lupta pentru autonomie avem nevoie de toţi oamenii de bine, trebuie să facem paşii împreună, trebuie să lucrăm şi să luptă", a spus Raduly.

În calitate de primar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly a propus ca sala sporturilor din oraş, unde se desfăşoară congresul UDMR, să poarte numele alpinistului Eross Zsolt, originar din Miercurea Ciuc, care a dispărut, în urmă cu câteva zile, într-o expediţie în Himalaya.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ