RECHIZITORIU: Banii dați ca mită șefei Direcției IT din ANAF erau trecuți prin firme offshore

| 04 dec, 16:10

Cei aproximativ un milion de euro dați ca mită șefei Direcției IT din ANAF, Ancuța Anda Macovei, au fost trecuți prin firme offshore înregistrate în Cipru, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Ploiești al DNA.

Din declarațiile martorilor denunțători rezultă că sumele de bani, reprezentând procentajul de 25% din valoarea contractelor pretins de Ancuța Anda Macovei, au fost transferate din contul societății care câștigase licitația, pe măsură ce se făceau încasările de la beneficiar (Autoritatea Națională a Vămilor — n.r.), în conturile a trei firme offshore, toate cu sediul în Cipru. Din conturile firmelor offshore, banii erau transferați în conturile altor societăți sau în conturile personale ale unor intermediari, erau retrași în numerar și apoi dați ca mită.

Martorii denunțători au relatat și faptul că ascundeau plicurile, cu sume cuprinse între 5.000 și 20.000 de euro, sub cartonul unor produse de patiserie cu care se prezentau la biroul Ancuței Anda Macovei. Aceasta desfăcea pachetul cu pateuri din care mâncau cu toții în sala de ședințe, iar la final lua pachetul cu ce mai rămăsese, inclusiv plicul cu bani, și mergea în biroul său.

Ancuța Anda Macovei, director al Direcției Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Autorității Naționale a Vămilor la data faptelor, în prezent director suspendat al aceleiași structuri din cadrul ANAF, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în anul 2010, în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Autorității Naționale a Vămilor, Ancuța Anda Macovei ar fi pretins, pentru sine și pentru o altă persoană din conducerea instituției, de la reprezentanții a două societăți comerciale, un procentaj de 25% din valoarea unor contracte de mentenanță software pentru ca, în schimb, să organizeze procedura de licitație astfel încât să fie câștigată de o asociere din care făceau parte și cele două firme, să asigure buna derulare a contractelor și efectuarea plăților aferente.

"Din suma cerută, inculpata Macovei Ancuța Anda a primit, în perioada 2010 — 2014, pentru sine și pentru cealaltă persoană, suma totală de 1.054.721 euro (care include și contravaloarea unei deplasări în SUA și alte bunuri materiale de valoare). În același context, inculpata a mai primit alte 14 bunuri materiale evaluate la 4.300 euro și 22.502 lei", se menționează în comunicat.

DNA informează că în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile deținute de Macovei, respectiv asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deschise pe numele aceleiași inculpate, până la concurența sumelor de 1.054.721 euro, respectiv 4.300 euro și 22.502 lei, ce reprezintă contravaloarea bunurilor materiale primite.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ