Relațiile României cu Republica Populară Chineză sunt în armonie cu politicile Uniunii Europene

| 22 noi, 2013

Șefii de guverne din 16 țări central și est-europene vor vizita Bucureștiul săptămâna viitoare pentru întâlnirea cu premierul chinez Li Keqiang. Alături de forumul economic care va urma agendei bilaterale, aceste evenimentele reprezintă o oportunitate istorică pentru țara noastră. Aproximativ o mie de firme vor participa la Forumul Economic și Comercial China - Europa Centrală și de Est.

Mă aștept ca opoziția și presa responsabilă să nu saboteze relațiile economice ale acestei țări, propagând interese obscure prin retorică oarbă. România este parte a Uniunii Europene, iar rapoartele sale bilaterale nu pot decât să adauge la relația Uniunii cu Republica Populară Chineză. Este o mândrie pentru România să continuăm tradiția acestui eveniment de prestigiu internațional, găzduit și de Polonia în 2012.

Sunt dezamăgit de modul în care o parte din presă a preluat știrea apărută în Financial Times intitulată "China și UE în discuții comerciale pe temă unui tratat bilateral de investiții". Fragmentul citat de un număr de publicații ale presei prietenoase cu opoziția preia o sursă anonimă de la Bruxelles în legătură cu niște fabulații de strategie abstractă. În ciuda faptului că întreg articolul dezvoltă asupra bunei relații comerciale dintre UE și China, o parte a presei macină o concluzie hazardată din cadrul acestui articol.

Uniunea Europeană și RPC se bucură de un volum comercial de 546 de miliarde de dolari, o sumă care are potențialul de a se dubla, până în 2020. China este al doilea partener comercial și prima sursă de importuri pentru UE. În aceeași linie, investițiile chineze în România depășesc cifra de 400 de milioane de Euro. Schimburile comerciale se ridică la aproape 4 miliarde de Euro. Vizita premierului chinez la București promite o creștere a balanței comerciale dintre țările noastre și investiții în domenii vitale precum infrastructura, energia, industria IT și cea alimentară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ