REPUBLICA MOLDOVA are o nouă coaliţie de guvernare: Alianţa pentru Integrare Europeană 3

| 22 iul, 08:38

Acordul de constituire a unei noi alianţe de guvernare în Republica Moldova - Alianţa pentru Integrare Europeană-3 - a fost parafat în noaptea de marţi spre miercuri de către liderii celor trei formaţiuni proeuropene - Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi Partidului Liberal (PL) - după mai multe runde de negocieri, informează agenţiile de presă din Chişinău, citate de Agerpres.

 

Acest acord, potrivit IPN, urmează să fie semnat miercuri de către toţi deputaţii celor trei formaţiuni.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că s-a convenit asupra tuturor punctelor discutate pe parcursul negocierilor. 'Este un acord politic bun, echilibrat, care urmează să asigure o majoritate stabilă pentru Republica Moldova şi care urmează să învestească în timpul cel mai apropiat (noul) guvern', a declarat Filat.

În aceeaşi declaraţie, el a mai spus că în cadrul negocierilor s-a convenit asupra repartizării principalelor funcţii în stat. Astfel, funcţia de prim-ministru îi va revine formaţiunii sale, PLDM, cea de preşedinte al parlamentului - democraţilor, în timp ce funcţia de preşedinte al republicii 'va fi identificată şi votată într-o manieră consensuală, conform poziţiei Partidului Liberal'.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că 'AIE, care părea că e moartă, a început să se mişte şi a devenit AIE 3. Este un semnal bun şi pentru cetăţeni, şi pentru partenerii externi, şi pentru noi, întrucât trebuie să ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am asumat împreună în 2009', a subliniat el.

Liderul democraţilor, Marian Lupu, a consemnat încheierea negocierilor. 'Am consemnat finalizarea negocierilor prin parafarea Acordului de constituire a AIE 3. Ceea ce ne aşteaptă este desemnarea guvernului. Pe parcursul zilei de miercuri, ne vom întâlni şi vom discuta asupra componenţei nominale a cabinetului de miniştri, după care vom îl consulta pe şeful statului. Pot să dau asigurări că guvernul va fi învestit într-un termen scurt, după cum ne-am propus iniţial', s-a arătat încrezător acesta.

În final, liderii celor trei partide proeuropene de la Chişinău au mai spus că au convenit asupra unui referendum de modificare a Constituţiei pentru ca preşedintele republicii să poată fi ales cu o majoritate simplă de voturi. Astfel, cetăţenii moldoveni ar putea fi chemaţi la un referendum constituţional pentru a schimba modalitatea de alegere a şefului statului.

PLDM, PDM şi PL, care deţin 55 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, au convenit de principiu asupra creării unei majorităţi parlamentare, în urma demisiei prezentate la 16 iunie de guvernul condus de Chiril Gaburici, care a fost susţinut de alianţă minoritară a liberal-democraţilor şi democraţilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 17:36
Ioan
Oferta pentru oamenii care vor bani acum! Nu mai are rost sa cauti alte oportunitati, pentru ca acum ai la dispozitie acest sistem in care poti castiga bani, simplu, fara sa recrutezi oameni, fara batai de cap, fara o munca exagerat de grea. Cere acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ