Republica Moldova: Liberal-democraţii revin la masa negocierilor pentru formarea unui nou guvern

| 14 dec, 08:42

Liderul interimar al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), fostul premier Valeriu Streleţ, a anunţat duminică seara că formaţiunea sa va participa la negocierile politice pentru formarea unei noi majorităţii parlamentare şi a noului guvern, relatează luni presa de peste Prut, citată de Agerpres.

O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Politic Naţional al PLDM, care s-a reunit duminică într- şedinţă pentru a dezbate această problemă. 

Astfel, conducerea liberal-democraţilor a decis implicarea formaţiunii în negocierile pentru formarea noului guvern, dar a declarat că PLDM nu va renunţa la cele trei condiţii avansate anterior: desemnarea unui premier neafiliat politic, depolitizarea instituţiilor de stat şi demisia persoanelor de conducere implicate în furtul 'miliardului de dolari'. 

De altfel, însuşi fostul lider al PLDM, Vlad Filat, ex-prim-ministru, aflat în prezent în arest preventiv, ar fi implicat, potrivit anchetatorilor, în cazul 'dispariţiei' unui miliard de dolari la sfârşitul anului 2014, o suma echivalenta cu 12% din PIB-ul republicii, o afacere care a destabilizat profund sistemul bancar moldovean şi a dus la o criză politică. 

Valeriu Streleţ a anunţat că va invita în următoarele zile celelalte partide la discuţii. 'Vom lansa propuneri să ne întâlnim cât mai rapid posibil, poate chiar mâine în prima jumătate a zilei, pentru a anunţa care sunt deciziile noastre, pentru a face tot posibilul să găsim un compromis', a afirmat el. 

În urma discuţiilor desfăşurate până acum cu privire la formarea unei majorităţi parlamentare care să voteze un nou guvern, PLDM nu a ajuns însă la un numitor comun cu celelalte formaţiuni participante la negocieri - Partidului Liberal (PL) şi Partidul Democrat (PD) şi grupul fostului premier Iurie Leancă. 

După arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul deputaţilor socialişti şi comunişti din opoziţie, dar şi cu susţinerea PD din coaliţia de guvernare. 

Simţindu-se trădat de 'aliaţii democraţi', PLDM a refuzat să mai discute cu Partidul Democrat privind formarea unui nou guvern. Ulterior, partidul a condiţionat revenirea sa la masa negocierilor, în contextul în care criza politica s-a adâncit, iar partidele de stânga proruse sunt în topul preferinţelor electoratului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ