Ungureanu (SIE): Republica Moldova se află astăzi într-un punct de răscruce al raporturilor cu UE şi cu Occidentul

| 11 dec, 17:24

Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat vineri, la Iaşi, că Republica Moldova se află astăzi într-un punct de răscruce al raporturilor pe care le are cu Uniunea Europeană şi cu Occidentul democraţiei liberale, în general, potrivit Agerpres.

Ungureanu a răspuns, la o conferinţă găzduită de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", unei întrebări venite din partea auditoriului privind situaţia din Republica Moldova, el afirmând că speră ca această ţară să facă tot ceea ce se poate pentru a valorifica instrumentele pe care astăzi Uniunea Europeană i le pune la dispoziţie pentru a se întări ca stat şi, în egală măsură, pentru a deveni o ţară prosperă şi viabilă în viitorul apropiat. 

'Un instrument cum este Parteneriatul Estic, Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care decurge din construcţia Parteneriatului Estic, din principiile care au stat la fundamentele parteneriatului de schimb, acordul de liber schimb, sunt instrumente care nefolosite interzic drumul către viitor, viitorul pe care îl dorim cetăţenilor din Republica Moldova şi statului numit Republica Moldova', a spus Mihai Răzvan Ungureanu. 

Situaţia în care se găseşte acum Republica Moldova, susţine acesta, este una "fastă" din punctul de vedere al premizelor de la care se pleacă. 

'Republica Moldova nu a avut până acum un acord de asociere cu Uniunea Europeană, nu a avut un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Nu e suficient însă să ai premisele. Trebuie să le şi valorifici. Aceasta este speranţa pe care o am, că şi oamenii politici şi cetăţenii Republicii Moldova, pentru că vorbim de responsabilitate civică, printre altele, înţeleg că drumul spre prosperitate se aşează spre Vest şi spre siguranţa zilei de mâine, de asemenea. Cred că gândim cu toţii în termenii aceştia', a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu. 

Profesorul universitar Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier al României, în prezent şef al SIE, s-a aflat vineri la Iaşi pentru a lua parte la Conferinţa internaţională de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale intitulată 'Dezvoltare internaţională şi democratizare'. 

În cadrul evenimentului organizat de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice din cadrul Universităţii 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut o prelegere intitulată 'Ce preţ are astăzi libertatea? Libertate individuală şi de responsabilitate civică în actualul context de securitate'. 

În cadrul conferinţei au fost organizate 20 paneluri în cadrul cărora s-au discutat situaţii de larg interes din România, Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu, SUA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ