Retragerea distincţiei "Steaua Româiei" acordate lui Tokes, discutată astăzi

| 26 sep, 2013

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" se va întruni astăzi, de la ora 16:00, la Academia Română, pentru a discuta cererea unor membri ai Ordinului de a-i retrage această distincţie europarlamentarului Laszlo Tokes.

Ecaterina Andronescu, membră a acestui for, a declarat recent că nu este obligatoriu să se şi ia o decizie joi, pentru că Hotărârea de guvern dă Consiliului de Onoare un termen de 60 de zile să decidă. 

Social-democrata Gabriela Firea a declarat, săptămâna trecută, că preşedintele Cancelariei Ordinelor, Gheorghe Angelescu, şi-a luat angajamentul să-l anunţe pe Laszlo Tokes că este invitat la şedinţa unde se va analiza retragerea decoraţiei pentru afirmaţiile defăimătoare făcute de acesta la adresa României.

"Dacă nu se va prezenta în ziua respectivă, la ora respectivă, la următoarea şedinţă, care se preconizează că va fi în luna octombrie, membrii Consiliului vor lua o hotărâre în lipsa europarlamentarului", a adăugat Firea. 

Vicepreşedintele grupului S&D din Parlamentul European, Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, şi-a exprimat surprinderea faţă de faptul că europarlamentarul Laszlo Tokes refuză să se prezinte la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" de azi. 

"Sunt profund decepţionată de această poziţie, pentru că a-ţi trimite avocatul la şedinţă este un gest deplasat, în condiţiile în care acest Consiliu de Onoare nu este un tribunal. Toţi cei care fac parte din Consiliu sunt egalii d-lui Tokes şi era o discuţie între egali. Ca de obicei, când un lider al minorităţii maghiare jigneşte grav sentimentele şi valorile majorităţii române, are o scuză la îndemână: a fost tradus greşit. Să zicem că ar fi fost cazul şi cu declaraţia d-lui Tokes referitoare la nevoia instituirii unui protectorat străin în Transilvania. Dl Laszlo Tokes şi-a adus aminte de această scuză convenabilă, rostită prin intermediul avocatului său, abia acum vreo două zile", a afirmat Corina Creţu.

Potrivit Corinei Creţu, dacă Laszlo Tokes ar fi fost de bună-credinţă scuzele veneau chiar în ziua în care a fost "greşit tradus", nu la aproape două luni de la momentul în care au fost rostite cuvintele incriminate. 

"Dar, onest vorbind, şi luările de cuvânt din Parlamentul European şi declaraţiile cu caracter separatist sunt tot "greşeli de traducere" şi nu acţiuni şi declaraţii anti-româneşti? Oricum, avocatul d-lui Tokes reuşeşte performanţa de a face şi mai gravă declaraţia sa, vorbind despre Ungaria ca despre o "putere protectoare", a adăugat Corina Creţu.

Adunarea Generală a Cavalerilor Ordinului Naţional 'Steaua României' a ales Consiliul de Onoare al acestui organism.

Mandatul Consiliului este de cinci ani, iar din acesta fac parte deţinători ai Ordinului Naţional 'Steaua României', cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc - în grad de Mare Cruce (preşedinte), g-ral Constantin Degeratu - în grad de Mare Cruce, Şerban Brădişteanu - în grad de Mare Ofiţer, Costin Georgescu - în grad de Mare Ofiţer, Mircea Geoană - în grad de Comandor, Gabriela Firea - în grad de ofiţer şi Ecaterina Andronescu - în grad de cavaler.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ