Roșia Montană a fost declarată monument istoric

| 14 ian, 18:02

O localitate din România unde compania canadiană Gabriel Resources intenționa să deschidă o mină de aur a fost declarată monument istoric, un statut care o protejează de orice activitate minieră, a declarat joi pentru AFP un oficial din Ministerul Culturii din România.

'Întreaga localitate Roșia Montană, pe o raza de 2 kilometri, a fost declarată monument istoric de interes național', a declarat Adrian Bălteanu, consilier al ministrului Culturii pentru probleme de Patrimoniu. 'Pe un astfel de sit orice exploatare minieră est exclusă', a adăugat Adrian Bălteanu. 

Decizia reprezintă o nouă lovitură pentru compania Gabriel Resources care intenționa să extragă de la Roșia Montană aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint pe o perioadă de 16 ani, prin utilizarea a 12.000 de tone de cianură pe an.

Potrivit experților, acest proiect prezintă riscuri de poluare și riscă să distrugă o serie de galerii miniere care datează din epoca romană, unice în Europa.

'Ministerul Culturii se ocupă în sfârșit de protecția patrimoniului', a declarat profesorul de istorie Ioan Piso, unul din oponenții proiectului anunțat de Gabriel Resources. Potrivit lui Ioan Piso, Roșia Montană a figurat pe lista monumentelor istorice până în 2004, când sit-ul a fost scos de pe această listă, una din numeroasele ilegalități care au avut loc pe parcursul acestui proiect.

Contactați de AFP, reprezentanții companiei Gabriel Resources nu au dorit să comenteze decizia autorităților de la București.

După ce a așteptat timp de 15 ani o autorizație a Ministerului Mediului care i-ar fi permis să demareze lucrările, în luna iulie a anului trecut compania canadiană a anunțat că a demarat procedura de arbitraj internațional în dosarul Roșia Montană pentru a cere despăgubiri din cauza 'multiplelor încălcări ale tratatelor de investiții'.

Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) intenționează să dezvolte la Roșia Montană cea mai modernă mină din România. Compania a fost înființată în anul 1997, în județul Alba, acționari fiind compania minieră de stat Minvest Deva — cu 19,31% și Gabriel Resources — cu 80,69%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ