România cere Comisiei Europene prelungirea termenului de rambursare a plăţilor prin PNDR

| 20 apr, 17:36

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a fost notificat, luni, de către ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul României ca termenul de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 să fie prelungit cu şase luni, după 31 decembrie 2015, arată un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), transmite Agerpres.

Iniţiativa avut loc în timpul unei întrevederi pe care Daniel Constantin a avut-o cu oficialul european programată în marja reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit din Luxemburg.

Conform ministerului de resort, posibilitatea de a prelungi cu şase luni termenul de rambursare ar permite României să ajungă la un procentaj cât mai bun de absorbţie al fondurilor europene.

'Reamintim că proiectele de investiţii realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii româneşti în exerciţiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2', precizează MADR.

În cadrul întâlnirii dintre cei doi oficiali s-au mai adus în discuţie identificarea de soluţii pentru îmbunătăţirea gradului de absorbţie, precum şi posibilitatea ca banii de la anumite axe de finanţare care nu au fost accesaţi să fie realocaţi către alte axe ale Programului.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, plăţile totale efectuate până în prezent din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013 au depăşit 7,4 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii şi pentru decontarea plăţilor directe către fermieri, iar România a ajuns la un gradul de absorbţie al fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală de peste 83%.

Valoarea totală a PNDR 2007-2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ