România, condamnată la CEDO în cazul unui deținut cu probleme psihice care a murit în închisoare

| 24 mar, 21:18

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți România pentru lipsa unei anchete efective în cazul decesului unui deţinut cu probleme psihice care acuza că era agresat de gardieni şi îşi bătea cuie în cap, caz semnalat de APADOR-CH,  transmite un cumunicat al ONG-ului.

CEDO a decis că în cazul Ionel Garcea a fost încălcat articolul 2 din Convenţia europeană a drepturilor omului, în sensul că autorităţile nu au desfăşurat o anchetă efectivă privind decesul acestuia din cauza lipsei îngrijirilor medicale corespunzătoare.

Ionel Garcea a murit la 19 iulie 2007 la Spitalul Penitenciar Rahova. El fusese condamnat în 2002, la şapte ani închisoare pentru un viol pe care nu l-a recunoscut niciodată.

Diagnosticat cu o boală psihică, Garcea a susținut în repetate rânduri că a fost bătut de gardienii închisorii, într-o astfel de ocazie fiind internat în stare de inconştienţă. Conducerea penitenciarului a negat întotdeauna acuzaţiile deținutului.

În 2007, aflat la Spitalul Penitenciar Jilava, Garcea şi-a bătut un cui în cap. El a fost operat într-un spital civil şi trimis apoi la Spitalul Penitenciar Rahova, unde a murit la o lună după operaţie. Investigaţiile oficiale ca urmare a decesului lui sunt încă în curs.

În opinia Curţii, faptul că durata anchetei penale a depăşit cinci ani face ca aceasta să nu aibă un caracter efectiv.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ