CEDO condamnă condiţiile din celulele lui RIDZI şi UDREA

| 05 mar, 15:50

Condamnările multiple ale României la CEDO din cauza condiţiilor de detenţie ar trebui să dea de gândit. În opinia CEDO, măsura arestului preventiv trebuie să fie una cu adevărat excepţională, iar dacă se aplică, celui arestat trebuie să i se asigure condiţii decente de detenţie. Realităţile din sistemul de detenţie românesc sunt departe de normele minime CEDO.

Hotărârile CEDO pronunţate pe parcursul anului 2014 confirmă din nou faptul că România are un sistem judiciar incapabil să asigure procese corecte şi condiţii umane de detenţie. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului spune clar că arestul trebuie luat în calcul ca măsură preventivă, în cazul în care persoana cercetată reprezintă un real pericol public. CEDO recomandă autorităţiilor române să păstreze spaţiul vital de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut în parte.

"CEDO recomandă autorităţiilo române să respecte spaţiul vital de 4 metzri pătraţi pentru fiecare deţinut în parte, în toate penitenciarele din România".

"Măsura arestării preventive este şi trebuie să rămână una excepţională, inclusiv prin prisma prevederilor art.5 par.3 din Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale ale Omului ... După trecerea unei perioade de timp, instanţele sunt obligate să ia în considerare, chiar şi din oficiu, posibilitatea luării faţă de persoana privată de libertate a unor măsuri alternative (arestul la domiciliu ori control judiciar)."

Mai mult, CEDO arată că "mentinerea unei persoane in arest preventiv trebuie să fie justificată de existenţa unor motive suficient de puternice indicate de către instanţe".

Citeşte şi: Cazanciuc, ATAC DUR la Udrea şi Ridzi: Închisoarea nu e hotel. E la limita existenţei umane

La ultimul discurs pe care l-a avut în Parlament, înainte de arestarea sa în dosarul Gala Bute, ELENA UDREA a le-a descris colegilor condiţiile din arest.

"Pe 10 fe­bruarie am fost reţinută, iar pe 11 februarie am fost ares­tată pentru 30 de zile. Am fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei, verificată la sânge şi dezbrăcată. Mi-au luat sutienul şi am fost într-o ca­meră de trei pe trei metri, în care erau patru paturi, câte două suprapuse. Apă caldă era doar dimineaţa şi noap­tea, iar WC-ul era de tip tur­cesc, fără uşă, dotat însă cu un duş pe care îl foloseam să tragem apa. Atunci când nimeni nu-l folosea, puneam un pet pe post de capac ca să nu poată veni şobolanii.(…) Dacă te spălai pe cap, nu a­veai acces la foen să te usuci, ceea ce-ţi dădea şanse mini­me la o răceală, dacă nu cum­va la o pneumonie sau me­- nin­gită”, a spus Elena Udrea.

Este adevărat, condiţiile din penitenciarele din România nu sunt dintre cele mai bune. Lucru confirmat şi de ministrul Cazanciu, în urmă cu 1 an. Atunci, acesta promitea că se vor face demersuri pentru reabilitarea celulelor din penitenciare.

"Vom investi și vom avea condiții decente de detenție. Dorim să investim în sistem pentru condiţii decente, astfel cu siguranţă vom investi în siguranţa cetăţeanului. Cred că acesta este lucrul pe care putem să-l înţelegem şi să-l promovăm împreună, încercăm să reducem riscul la persoanele care nu au avut şansa unei educaţii să săvârşească noi infracţiuni, să se întoarcă în penitenciar şi să se învârtă într-un cerc vicios, din care mulţi dintre aceşti oameni nu au şanse foarte mari să iasă. Cred că anul acesta (n.r. 2014) vom reuşi să demarăm unele proiecte, astfel încât să vorbim despre ANP ca despre o instituţie cu o funcţie importantă în educare, în integrare socială şi nu o să încercăm să ne ascundem de ANP, să spunem că este o zonă despre care mai bine să nu vorbim", spunea Cazanciuc.

Citeşte şi: STATUL ROMÂN, condamnat la CEDO şi obligat să plătească din cauza unui SISTEM JUDICIAR incapabil

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ