România - Estonia. A fi sau a nu fi la Mondiale

| 15 oct, 2013

România aproape de Mondialul brazilian… este un vis care poate prinde contur. După cum anticipa toată suflarea fotbalului românesc lupta pentru accederea la baraj se duce indirect cu Turcia. Ultimele meciuri din grupa noastră se joacă astăzi, la aceeaşi oră - 21.00. Tricolorii întâlnesc Estonia şi au nevoie oligatoriu de victorie, ideal ar fi una categorică, golaverajul este criteriul care va separa echipele situate pe acceaşi poziţie.

De cealaltă parte, turcii întâlnesc formaţia care a dominat copios grupa D de calificare, Olanda. Batavii joacă pentru a prinde locul opt în clasamentul FIFA şi implicit intrarea în prima urnă valorică la Rio. Singura opţiune pentru ei este Victoria. O victorie, coroborată cu un pas greşit al Uruguay-ului în faţă Argentinei, îi asigură 100% Olandei statutul de cap de serie, alături de Spania, Brazilia, Argentina, Germania, Italia, Columbia și Belgia.

Comentatorii sportivi sunt împărţiţi în două tabere. Cei pesimişti văd Turcia favorită în faţa Olandei, argumentele otomanilor - suporterii fanataci de pe Sukru Saracoglu, jocul destul de închegat dar şi o super motivaţie produsă de Fatih Terim. De cealaltă parte, jucătorii olandezi sunt cel puţin cu o clasă peste turci. În plus, declaraţia tehnicianului batav este concludentă: “România este favorită pentru locul doi, pentru că noi vom juca la cel mai înalt nivel la Istanbul.” S-a apucat Louis Van Gaal, un antrenor cunoscut că fiind calculat din toate punctele de vedere, să vorbească fără rost. Cu certitudine nu, Van Gaal ştie că este ultimul turneu al generaţiei lui Robben, Van Persie, Sneijder sau Kuyt, unde Olanda poate da lovitura, câştigarea Cupei Mondiale. Cred că aceasta este miza cu care vedetele oranj vor intra pe teren la fiecare meci de acum înainte, inclusiv în Brazilia, unde un loc în prima urnă valorică îţi uşurează mult munca. Teoria potrivit căreia Sneijder şi Kuyt, doi jucători importanţi de la Galatasaray şi Fenerbahce, o vor lasă mai moale nu stă în picioare.

Revenind la Naţionala României, meciul cu balticii este cel mai important din ultimii ani. La începutul campaniei de calificare am fost în urna a patra fără să ne dea nimeni multe şanse. Lăsând la o parte discuţia legată de interesul batavilor de a câştigă la Istanbul, tricolorii sunt la mâna lor, chiar şi în cazul unei victorii a Turciei. Victor Piţurcă pare decis să rişte, jucând totul pe cartea atacului, o victorie cu 5-0 în compania Estoniei nu este imposibilă, totul atârnă de primele 30 de minute ale meciului. Dacă vom marca de două ori în acest interval, iar veştile de pe malul Bosforului nu ne vor perturba, putem face scor, mai ales că estonienii au declarat că vor să marcheze, nu se vor cantona în apărare precum Andorra.

Antrenorul român a folosit aceeaşi tactică şi în meciul precedent însă, pe lângă cele patru goluri marcate, am mai ratat vreo trei, prin Stancu şi Grozav. Astăzi revin câţiva jucători odihniţi în partida cu Andorra, fotbalişti care pot face diferenţa: Tănase, Marica sau Raţ. De asemenea, Piţurcă ia în calcul o formulă extrem de ofensivă, cu un romb în atac format din Bucur - Stancu - Maxim cu Marica în vârf sau Keşeru, dar nu este imposibilă nici apariţia lui Tănase la mijloc în locul lui Lazăr.

România are toate atuurile să umple plasa Estoniei, antrenorul şi jucătorii sunt montaţi, există o diferenţă evidentă de valoare în defavoarea oaspeţilor, care nu mai pot urca în clasament şi au venit la Bucureşti doar în plimbare. Dacă la Budapesta au luat cinci goluri nu văd de ce nu ar pleca cu cinci şi de pe Arena Naţională. Avem încredere că se poate!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ