România poate avea o creştere economică mai mare de 1,6%, în 2013

| 08 mai, 2013

Un an agricol bun ar putea duce creşterea economică peste nivelul de 1,5 - 1,6%, prognoza actuală a BNR, crede guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

"Noi am păstrat prognoza de 1,5 - 1,6%, dar datele noastre privind creşterea economică nu sunt date principale. Modelul nostru, spre deosebire de modelul utilizat de Comisia de Prognoză, sau, în general, de către Guvern, ţinteşte inflaţia. Toate celelalte date sunt pentru a vedea cum vor evolua preţurile. Eu, de regulă, sunt optimist. Cu un an agricol bun cred că vom avea o creştere economică mai mare de 1,6%", a spus, azi, Isărescu, într-o conferinţă de presă. 

În plus, Isărescu a menţionat că prognozele Băncii Naţionale privind creşterea economică nu trebuie luate ca pe nişte date esenţiale, acestea fiind secundare. 

Eugen Sinca, economist şef al Băncii Comerciale Române, a estimt că România ar putea consemna o creştere economică de până la 2,5% în 2013, dacă se va îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene în a doua jumătate a anului şi dacă producţia agricolă va fi excepţională.

"Am estimat o creştere economică de 1,8% în 2013 deoarece există perspective bune pentru producţia agricolă, ce se va situa peste nivelul din 2012. De asemenea, exporturile României în afara UE au o performanţă peste aşteptări. Este vorba de o creştere de 20% faţă de anul trecut, o evoluţie încurajatoare. Este o estimare realistă, conservatoare. Nu excludem însă o creştere economică de 2,5%, dacă vom avea o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene în a doua jumătate a anului şi dacă vom avea o producţie agricolă excepţională. Dacă cele două condiţii se îndeplinesc, nu excludem ca România să aibă o creştere de până la 2,5%", a spus Sinca.

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în scădere estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut în 2013, de la 2% în varianta de toamnă 2012 la 1,6% în prognoza de iarnă 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ