România lucrează la statutul de lider al societății informaționale europene

| 29 noi, 2013

De la preluarea guvernării de către USL, dezvoltarea societății informaționale și a mijloacelor de e-guvernare au devenit obiective asumate în mod concret și urmărite cu rigurozitate. Și, cum asemenea scopuri implică în mod necesar și investiții majore, dificil de suportat în totalitate de către bugetul de stat, cabinetul Ponta s-a orientat către accesarea fondurilor europene.

Domeniul IT&C este unul dintre puținele în care România poate pretinde un loc fruntaș în Europa. Dispunem de o forță de muncă înalt calificată și destul de numeroasă și avem o infrastructură destul de bine dezvoltată, dacă este să ne referim spre exemplu la accesul în marile aglomerări urbane la Internet de mare viteză.

Cu toate acestea, conectarea României la noile tehnologii, în special în domeniul administrației, este relativ lentă. Desigur, în ultima perioadă s-au făcut unele progrese în ceea ce privește dezvoltarea societății informaționale și a e-guvernării, unul dintre mijloacele cele mai la îndemână pentru îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor oferite cetățenilor. Dar România este încă departe de a atinge potențialul maxim în acest domeniu, inclusiv ca urmare a modului în care, timp de ani de zile, proiectele care vizau dezvoltarea acestui domeniu au fost utilizate ca pretext pentru uriașe ”tunuri” în folosul clientelei politice.

Situația s-a schimbat însă în ultima perioadă. De la preluarea guvernării de către USL, dezvoltarea societății informaționale și a mijloacelor de e-guvernare au devenit obiective asumate în mod concret și urmărite cu rigurozitate. Și, cum asemenea scopuri implică în mod necesar și investiții majore, dificil de suportat în totalitate de către bugetul de stat, cabinetul Ponta s-a orientat către accesarea fondurilor europene.

Astfel, vineri, la Minsiterul pentru Societatea Informațională, a avut loc în prezența primului-ministru Victor Ponta, ceremonia de semnare a nu mai puțin de 52 de contracte ce vizează proiecte din domeniul IT&C, toate finanțate din fonduri structurale europene. Printre beneficiarii respectivelor contracte, în valoare totală de 142 de milioane de euro se numară consiliile județene, MAE, ANI și SRI.

Mai exact, 44 dintre aceste contracte sunt destinate Registrului Agricol și vizează achiziționarea sau îmbunătățirea sistemului informatic destinat gestiunii în format electronic. Serviciile pe care consiliile județene le vor oferi astfel cetățenilor prin Registrul Agricol vor deveni astfel mult mai performante, timpul pentru soluționarea cererilor fiind substanțial diminuat.

De asemenea, 5 dintre contracte, în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro, sunt destinate e-guvernării. Beneficiarii sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureși, Ministerul Afacerilor Externe, Oficiul Român pentru Adopții, Inspecția Muncii și CNMSI. Dintre acestea se remarcă proiectul dezvoltat de ICI, care va permite dezvoltarea unei infrastructurii de tip Cloud Computing, destinat eficientizării achiziției și utilizării TIC la nivelul instituțiilor publice, sporirii transparenței activității acestora și facilitării interoperabilității între serviciile electronice publice. De asemenea merită menționat și proiectul dezvoltat de către Inspecția Muncii, care are ca scop combaterea muncii la negru, dar și cel al cărui beneficiar este MAE, care va facilita accesul românilor la servicii consulare specifice.

Concluzia este simplă. Prin cele 52 de contracte, România mai face un pas hotărât către o administrație mai performantă și mai modernă, capabilă să răspundă rapid și adecvat nevoilor cetățenilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ