Scrisoarea unui medic român din SUA: România să-şi plătească medicii mai bine

| 22 ian, 2014

Un expat român, doctorul Cornel Bran, profesor asistent la Facultatea de Relaţii Internaţionale de la Universitatea Boston, îndeamnă România să-şi plătească mai bine medicii, în contextul "exodului creierelor" în străinătate.

"Argumentul că ţara nu îşi poate permite acest lucru este fals", arată Bran , într-o scrisoare publicată de Financial Times, adăugând că "dacă Guvernul poate deveni la fel de bun în colectarea taxelor ca Slovenia, nu ca Danemarca, salariile în sectorul sănătăţii ar putea fi mărite semnificativ", subliniind că elita românească este cea care este necesar să decidă că vrea un "sistem public de sănătate decent, care să-i facă pe medici să simtă că vocaţia lor este respectată, iar carierele le evoluează în mod predictibil".

El denunţă "transformarea sistemului într-o trambulină subvenţionată pentru emigrarea înalt calificată sau către locuri de muncă în spitale locale bogate nu reprezintă o consecinţă inevitabilă a faptului că (ţara) este o economie europeană periferică", subliniind că aceasta este "o opţiune politică pe care Guvernul României şi consilierii săi internaţionali nu şi-o pot permite".

"Migrarea în masă a medicilor nu este cauzată doar de salariile mici", mai scrie Bran, apreciind că este vorba, de asemenea, despre "ameninţarea existenţei-însăşi a sistemului ca rezultat al unor reforme structurale greşite".

În opinia sa, o "ideologie antisistem extinsă, alături de un nivel demoralizator al salariilor în sectorul public, a eviscerat capacitatea Guvernului de a exercita controlul asupra clinicilor şi spitalelor publice", rezultatul fiind "nepotismul la angajare, plăţi informale, un management şi mai prost şi prăbuşirea standardelor de bază".

Profesorul se referă şi la descentralizarea sistemului sănătăţii iniţiată de Banca Mondială, care "agravează problema", în opinia sa. "Reforma a creat o nouă realitate, în care municipalităţi împovărate nu au fost în măsură să plătească factura spitalelor" care le-au fost transferate. El apreciază totodată că o propunere privind o nouă reformă va înrăutăţi lucrurile, permiţând politicienilor locali să direcţioneze fonduri alocate sănătăţii unor spitale private.

La începutul scrisorii, Bran apreciază modul "echilibrat şi nuanţat" în care FT a acoperit dezbaterea din Marea Britanie cu privire la migrarea românilor, dar şi un articol în care prestigioasa publicaţie analiza, luna aceasta, modul în care exodul inteligenţei afectează sectorul sănătăţii româneşti.

Citeşte şi: Raed Arafat: Un sptal din Bucureşti a cheltuit pe reactivi 3,5 milioane lei, "cât 10 UPU"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ