România – un nou boom economic?

| 10 iul, 2013

România în 2013 traversează o perioada economică ce se anunță a fi din ce în ce mai bună. După ce în ultimii ani ne-am confruntat cu prognoze negative, cu scăderi ale creşterii economice, de mai bine de jumătate de an apar tot mai multe semnale pozitive cu privire la evoluţia economiei româneşti.

Analizele instituţiilor interne abilitate în a calcula evoluţia economică a statului au oferit încă din primele luni cifre îmbucurătoare. Astfel, INS a arătat că economia României a crescut în termeni reali cu 1,9% în primul trimestrul din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul IV din 2012, avansul a fost de 0,6%. În același timp, Comisia Naţională de Prognoză a menţinut la 1,6% estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut în 2013. De asemenea, analiştii economici în comentariile lor s-au arătat optimişti cu privire la evoluţia ascendentă a economiei.

Datele economice pozitive nu vin doar din interiorul României. În ultimele luni o serie de actori în domeniul economic, bancar şi financiar, au prezentat estimări pozitive pentru statul român. Mai mult, România a reuşit chiar să întreacă estimările oferite în unele cazuri.

În luna iunie, Banca Mondială a revizuit în creştere estimările cu privire la PIB-ul României, anticipându-se o creştere a acestuia de 1,7% în 2013 şi de 2,2% în 2014. Cifrele prezentate de cei de la Banca Mondială s-au apropiat de cele oferite de Comisia Europeană şi FMI.

Analiştii de la BNP Paribas şi Societe Generale au recomandat în luna aprilie investitorilor să cumpere obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie. Potrivit celor de la BNP Paribas, profilul de credit al României s-a îmbunătăţit, fapt care ar trebui să fie recunoscut de agenţiile de rating.

Un alt actor bancar important a oferit o analiză cu privire la situaţia statului român. În estimarea de bază pentru România a austriecilor de la Erste creşterea economică în acest an este de 1,8%, dar cu potenţial de accelerare până la 2,2%.

Cea mai recentă veste care vizează economia românească vine din partea gigantului american JP Morgan, care a majorat prognoza de creştere economică pentru România de la 1,9%, cât estima în primăvară, la 2,6%, ceea ce reprezintă una dintre cele mai optimiste estimări pentru acest an. Acest anunţ confirmă trendul ascendent al economiei statului român, dar şi faptul că planul de dezvoltare economică al guvernanţilor dă roade.

Îmbunătăţirea estimării vine după ce JP Morgan modificase estimarea de creştere a PIB de la 1,5% la 1,9% pentru România, americanii observând în statul român un potenţial de creştere economică pe termen lung de 4%.

De asemenea, o altă instituție externă ce a oferit de curând o prognoză optimistă cu privire la evoluţia economiei româneşti este UBS, cea mai mare bancă elveţiană, care anticipează o creştere a PIB de 2,8% pentru anul 2013.

Anul 2013 a transformat România din oaia neagră a economiei europene într-unul din cele mai stabile state. Climatul de linişte din plan politic, dar şi măsurile fiscale luate de actualul Executiv, oferă un sentiment pozitiv partenerilor internaţionali, fapt ce reiese din analizele principalilor actori economici de la nivel mondial.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ