România – un student in plină afirmare. Bună descriere

| 26 noi, 2013

Noi suntem studentul ambițios, China este partenerul de care avem nevoie dacă vrem să reușim. O descriere extrem de potrivită pentru o regiune care împlinește 24 de ani de democrație, adică exact vârsta la care un tânăr își finalizează studiile și intră pe piața muncii.

În discursul ținut la deschiderea reuniunii liderilor de guvern din Europa Centrală și de Est – China, premierul Victor Ponta a vorbit despre un tânăr absolvent, cu aspirații mărețe, care a ajuns să trăiască în societatea la care visa, dar este nevoit să joace în aceeași ligă cu „cei mari” și este defavorizat de condițiile pe care aceștia i le impun. Ponta a continuat afirmând că acest tânăr nu trebuie să fie resemnat, ci trebuie să fie conștient de potențialul său și să muncească mai mult, pentru că astfel va reuși.

În același timp trebuie să își caute un partener puternic, cu aceleași opinii și interese, iar cei doi să se ajute reciproc. Așa a ales Victor Ponta să descrie situația statelor din Europa Centrală și de Est. Noi suntem studentul ambițios, China este partenerul de care avem nevoie dacă vrem să reușim. O descriere extrem de potrivită pentru o regiune care împlinește 24 de ani de democrație, adică exact vârsta la care un tânăr își finalizează studiile și intră pe piața muncii.

Cu atât mai potrivită este descrierea premierului pentru România. Țara noastă împlinește anul acesta 24 de ani de libertate, 24 de ani de când am renunțat la economia centralizată în favoarea celei de piață. După acești ani dificili de tranziție, putem spune că ne-am încheiat studiile, iar acum trebuie să luăm lumea în piept. Am ajuns acolo unde ne dorim, în Uniunea Europeană, dar suntem în urmă față de Occident, față de vechile democrații europene care ne impun aceleași obligații, deși ele dispun de condiții mai favorabile. Într-adevăr, nu este foarte corect, dar până la urmă am fost conștienți de aceste lucruri de la început și ni le-am asumat. Ce trebuie să facem în continuare? Să profităm de situația favorabilă în care ne aflăm. Nu degeaba am fost supranumiți, atât de americani, cât și de chinezi „tigrul Europei”, nu degeaba regiunea Europei Centrale și de Est este considerată, din punct de vedere economic, cea mai dinamică regiune de pe continent. Potențial există, trebuie însă să fie pus în valoare.

Victor Ponta a mai vorbit despre un lucru, care din fericire nu se aplică țării noastre: reticența băncilor de a acorda credite „noilor veniți”. Stabilitatea macro-economică și rezultatele economice pozitive au făcut ca România să beneficieze de dobânzi din ce în ce mai mici. Aici intervine China, partenerul care ne poate ajuta să ne descătușăm potențialul, prin creditul special în valoare de 10 miliarde de dolari pe care l-a pus la dispoziția țărilor din regiune în vederea dezvoltării cooperării comerciale și economice, dar și a infrastructurii și investițiilor.

Ajungem astfel la o altă realitate bine punctată de premier în discursul său: necesitatea unei bune cooperări în vederea dezvoltării regionale. Dezvoltarea economică sustenabilă trebuie privită din perspectiva regională, iar țara noastră are capacitatea de a deveni un lider în regiunea Balcanilor. Din acest motiv chinezii încurajează cooperarea economică între statele Europei Centrale și de Est, iar România a fost aleasă să găzduiască acest eveniment extraordinar de important, asupra căruia întreaga Europă și-a ațintit privirea.

Tag-uri: China, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2013
cantautor
citat din Pop:
"o descriere foarte potrivita"...
obedienta,slugarnicie,servilism de ziarist tanar,cu silicon in loc de coloana vertebrala..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ