Românii au talent

| 06 apr, 2014

Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva aduce și în 2014 un mare premiu pentru România, acordat de data aceasta pentru invenția iRewind, un sistem de monitorizare a performanțelor sportivilor care are capacitatea de a realiza clipuri video editate și de a le transmite pe smartphone-urile celor pasionați de sport.

De exemplu, cele 10 camere video care formează sistemul pot fi montați pe stâlpi din zona terenurilor de sport sau pe pârtiile de schi, iar abonații iRewind primesc pe telefonul mobil înregistrarea evoluției lor, gata editate.

Sistemul a fost creat de cercetători români în cadrul Centrului Est European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară şi, în urmă cu trei luni, o companie elveţiană a cumpărat firma românească ce producea această tehnologie.

Diferența dintre sistemele deja existente pe piață (de exemplu cel al Sony) și cel produs de compania româno-elvețiană este că platforma software de comunicare leagă direct camerele video de smartphone, iar transferul de informații se face automat, prin Wi-Fi. Utilizatorii pot apoi să urce clipurile pe Facebook sau YouTube, pentru a le arăta prietenilor.

Sistemul este important și în contextul creșterii securității și a prevenirii accidentelor. De exemplu, în cazul pârtiilor de schi, camerele video pot fi utilizate pentru monitorizare și detecție a unor incidente în caz de nevoie de intervenție rapidă.

De exemplu, sistemul ar fi fost extraordinar de util dacă ar fi fost instalat pe pârtia de schi de la Meribel, unde fostul campion de Formula 1, Michael Schumacher, a suferit pe 29 decembrie 2013 un accident care i-a cauzat un traumatism cranian și a necesitat introducerea acestuia în comă indusă timp de trei luni. Dacă sistemul iRewind ar fi fost instalat în stațiunea franceză, cu siguranță investigatorilor le-ar fi fost mult mai ușor să identifice cauzele pentru care a avut loc accidentul.

Totuși, recunoașterea pentru premiul câștigat la Geneva vine atât din străinătate, cât și în România. Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a transmis recent pe Facebook un mesaj de felicitare pentru inventatorii iRewind. “Felicitări inventatorilor români pentru rezultatul excepțional obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva!”, a spus ministrul Pricopie.

Acesta nu este singurul premiul obținut de țara noastră la eveniment. Un premiu special al orașului Geneva a mai fost acordat unei platforme de telemedicină, realizată tot de Centrul Est-European pentru Cercetare Aplicativă Interdisciplinară, o entitate privata de cercetare, fondata de Mircea Tudor, care funcționează de doi ani la Otopeni. De asemenea, o medalie de aur a fost acordată și pentru o tehnologie de suprafețe inteligente interactive.

Mircea Tudor a mai câștigat de două ori marele premiu al Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, în 2013 și 2009, un invențiile Roboscan și Roboscan 2M Aeria, care permite scanarea camioanelor și a aeronavelor pentru identificarea oricăror obiecte de contrabandă sau alte ameninţări ascunse.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ