Românii vor cheltui mai mulţi bani pe ţigări. Cât va costa un pachet începând cu data de 1 aprilie

| 11 mar, 2014

Tigarile se vor scumpi de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet. Preturile se schimba odata cu majorarea accizei totale la tigarete, benzina si motorina, potrivit unor estimari din piata.

Conform unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor, incepand cu data de 1 aprilie 2014, nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent, informeaza Mediafax.

"Se observa o scadere a procentului accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul si o crestere a nivelului accizei specifice - componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret", se spune in nota de fundamentare atasata proiectului de HG.

Impactul acestei masuri va avea impact, cu precadere, asupra tigarilor mai ieftine si actioneaza in directia apropierii preturilor de cele din categoria premium. Pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul (WAP) aferent anului 2013 este de 12,95 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 tigarete).

La inceputul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, intrucat Guvernul a decis sa aplice rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie peste nivelul de curs din 2012. De la 1 aprilie, Guvernul introduce o acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru de benzina si motorina, care se va reflecta in costul final si la tigarete.

Tag-uri: acciză, scumpire, tigări
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ